Förtidsrösta i valet – så här gör du

Uppdaterad 2018-09-09 | Publicerad 2018-08-07

Röstningen sker i ett bås.

Har du inte möjlighet att gå och rösta den 9 september? Lugn, du kan förtidsrösta i stället. Så här går det till.

För den som inte har möjlighet att ta sig till vallokalerna på valdagen finns möjligheten att förtidsrösta. 22 augusti börjar förtidsröstningen och pågår fram till valdagen den 9 september. Varje kommun ska ha minst en röstningslokal öppen varje dag fram till valdagen.

Du behöver:

  • Id-handling. Om du inte har någon id-handling kan du låta en annan person intyga din identitet, då måste den personen visa sin id-handling.
  • Röstkort. Om du inte har ett röstkort med dig kan ett dublettröstkort skrivas ut av röstmottagaren i de flesta lokaler för förtidsröstning

På valmyndighetens hemsida hittar du information om i vilken lokal du kan rösta.

Ta med valsedlar om du röstar i en annan kommun.

Så här röstar du

1. Ta valkuvert och valsedlar

Vid röstningslokalen finns bord med valsedlar. Tänk på att ta med egna röstsedlar om du röstar i en annan kommun.

Vid ingången till röstningslokalen står oftast en röstmottagare som delar ut valkuvert och hänvisar dig till en ledig valskärm.

2. Lägg valsedlarna i kuvert bakom en valskärm

Bakom valskärmen gör du själva röstningen. Endast en valsedel läggas i varje valkuvert.

Om du vill personrösta sätter du ett kryss i rutan framför den du vill rösta på.

3. Lämna rösten till röstmottagaren

Gå sedan till röstmottagarna och lämna valkuvertet eller valkuverten. Legitimera dig med id-handling, att röstmottagaren känner dig eller att någon annan med id-handling, eller känd av röstmottagaren, kan intyga att du är du.

Du måste också lämna ifrån dig ditt röstkort till röstmottagaren som stoppar ner det och valsedelkuverten i ett fönsterkuvert som klistras igen. Din förtidsröst antecknas i en väljarförteckning och fönsterkuvertet läggs ner i en uppsamlingslåda.

Fönsterkuvertet med din röst skickas sedan till vallokalen i det valdistrikt där du bor. När vallokalen har stängt på valdagen prickas du av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuvertet eller valkuverten som läggs ner i valurnan tillsammans med de andra väljarnas röster.

Därefter öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas.

Följ ämnen i artikeln