Så vill Trump tvinga palestinierna till förhandlingsbordet

President Trump har lovat att fixa fred mellan Israel och palestinierna.

Problemet är att de senare vägrat förhandla sedan Trump ensidigt gav Jerusalem till Israel.

Nu tror sig USA:s ledare ha hitta ett sätt att tvinga palestinierna till förhandlingsbordet.

Följ ämnen
Gaza

Den senaste tiden har USA dragit in fler hundra miljoner dollar i bidrag till palestinierna och till FN-organet UNWRA som driver skolor i Gaza och på Västbanken för 500 000 palestinska barn och allmänt ser efter de palestinska flyktingarnas väl och ve. Trumpadministrationen hotar med att upphöra med all sin finansiering till UNWRA. Enligt tidningen Washington Post i dag kommer ett beslut inom de närmaste veckorna. USA står för en tredjedel av organisationens budget.

Officiellt är skälet att USA vill försäkra sig om att ingen del av dessa pengar går till att finansiera palestinska terroraktiviteter eller till att anställa personer som är knutna till den terrorstämplade rörelsen Hamas som styr i Gaza. Något som Israel upprepade gånger hävdat.

Det verkliga skälet är dock ett annat. Genom att dra in bidragen vill president Trump tvinga palestinierna till förhandlingsbordet. Han vill tvinga på dem vad han själv kallar "århundradets deal" men vad många bedömare menar är ett fredsavtal som ger den israeliska högern nästan allt de vill ha och palestinierna ingenting annat än förödmjukelse.

Vägrar delta

Trump är också irriterad över att palestinierna samtidigt som de sträcker ut handen efter ekonomiska bidrag från Washington skarpt kritiserar USA och deras politik i Mellanöstern.

Efter att Trump flyttade den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och därmed erkände Jerusalem som Israels huvudstad har palestinierna vägrat att delta i förhandlingar med Trumpadministrationen.

Detta har inte hindrat Trump och hans svärson Jared Kushner, som Trump anser unikt lämplig att fixa ett fredsavtal, från att gå vidare. Taktiken är att tvinga på palestinierna ett avtal vare sig de vill eller inte.

De indragna bidragen är tänkta att skapa en så svår situation för människor i de palestinska områdena att deras ledare tvingas att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Avskaffa flyktingstatus

Men väl där vill USA i förväg lyfta bort flera av de avgörande och svåraste tvisteämnen som återstår att lösa. Bland annat genom att med ett penndrag avskaffa flyktingstatusen för majoriteten av de drygt fem miljoner palestinska flyktingar som världen i dag erkänner.

Det är människor som tvingades bort från sina hem när Israel bildades och deras efterkommande. Folk som i dag lever i bland annat Jordanien, Libanon, Gaza och på den ockuperade Västbanken. En central fråga för palestinierna är rätten att återvända till de hus och den mark de lämnade 1948.

Även många palestinier inser att det så här 70 år senare är ett orealistiskt krav att Israel skulle ta emot fem miljoner palestinier och därmed i praktiken avskaffa sin judiska stat. Det kommer inte att hända.

Men det är en fråga som måste lösas i förhandlingar mellan Israel och palestinierna. Om palestinierna ger upp sin rätt vill de ha något annat i gengäld.

Icke-lösning

Trumps icke-lösning är att avskaffa palestiniernas flyktingstatus och därigenom plocka bort frågan från förhandlingsbordet.

Precis detsamma försökte han göra genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Men det innebär inte att frågan om Jerusalem är löst, bara att förhandlingarna blir ännu mer komplicerade och att palestinierna hamnar ännu mer i underläge. Men de kommer ändå att fortsätta hävda att åtminstone delar av Jerusalem ska vara det framtida Palestinas huvudstad.

Om det nu blir någon sådan eftersom Trump inte förespråkar en tvåstatslösning.

Fred bygger i grunden på att båda sidor känner sig så nöjda med en uppgörelse att de kan leva med den. I annat fall kommer motsättningarna att ligga och gro och förr eller senare explodera igen.

Bensin på brasan

Trumpadministrationens sätt att ensidigt dra åt tumskruvarna mot en av parterna i konflikten riskerar att hälla ännu mer bensin på en brasa som redan brinner rejält.

För övrigt en metod som blivit ett centralt element i Donald Trumps utrikespolitik.