Död and fast i elledning - ett mysterium för ornitologer

Publicerad 2018-03-16

Ångebon Amor Kujanen fångade en död gräsand hängandes i en elledning på bild.

Hur fågeln hamnade i den anmärkningsvärda positionen är ett mysterium både för Amor och fågelexperterna.

– Jag har aldrig sett det förut, säger Niklas Aronsson, presskontakt på Sveriges ornitologiska förening.

En död and hängandes med näbben i en elledning förbryllar experterna.

När Amor Kujanen, 23, från Ånge körde förbi Enskogen utanför Ljusdal för några veckor sedan fick han syn på något märkligt – en död gräsandshona hängde med näbben fast i en elledning.

– Jag har åkt förbi där varje vecka och den har hängt där varje gång. Nu tänkte jag att jag var tvungen att ta en bild innan den smälte bort, säger Amor Kujanen.

Hur fågeln kan ha hamnat i ledningen har Amor inget svar på.

– Jag har ingen aning faktiskt, jag tycker det är märkligt.

Ångebon Amor Kujanen fångade den hängande anden på bild.

”Inget som kan förklaras på enkel väg”

Niklas Aronsson, redaktör på Sveriges ornitologiska förenings tidning Vår fågelvärld, har aldrig sett en and fastna på det här sättet förr.

– Det är ingenting som kan förklaras på någon enkel väg. Den kan ju bara ha hamnat där genom att ha flugit dit, den kan inte ha gått på lina, säger Niklas Aronsson.

Men att fågeln inte skulle sett ledningen och därför flugit in i och fastnat med näbben i kabeln är inget han ser som en möjlighet.

– Kraften när en sådan fågel flyger rätt in i en kabel skulle göra att den studsar iväg åt något håll och sen drar i backen.

Kan den ha frusit fast på samma sätt som man gör om man slickar på en kall lyktstolpe?

– Visserligen har änder tungor men de flyger inte med tungan ute och näbben är inte blöt. Det är helt osannolikt att det skulle vara någon effekt av att den är kall och har fastnat, säger Niklas Aronsson.

För att få hjälp med andgåtan la Niklas Aronsson upp bilden i en Facebookgrupp för ornitologer och fågelskådare.

Den teori som både Niklas och de övriga gruppmedlemmarna tror är mest sannolik är att det skulle finnas någon form av fiskelina som inte syns i bilden.

– De gånger det sitter fast fåglar i ledningar så brukar de alltid sitta fast i en annan tråd som de har virat in sig i, säger Niklas Aronsson och fortsätter:

– Antingen är det en fiskelina eller så är det fejk.

Amor Kujanen som tagit det uppseendeväckande fotot säger att han inte gjort något med bilden.

– Den är direkt från telefonen, äkta och oredigerad.

Kan ha hängts upp död

Det finns bara en annan förklaring till andhänget, som varken innefattar fiskelinor eller bildmanipulering, som Niklas Aronsson ser som möjlig.

– Någon kan naturligtvis ha hängt upp en redan död gräsand. Att den skulle kommit dit på naturlig väg utan någon annan lina iblandad håller jag för helt osannolikt.

Följ ämnen i artikeln