Högt tryck på covidtester – slut på apoteken

Johanna Engman/TT

Publicerad 2021-12-15

Antalet personer som testar sig för covid-19 har ökat kraftigt de senaste veckorna. Många av landets regioner upplever ett mycket hårt tryck just nu, enligt SVT. Samtidigt gapar apotekens testlager tomma.

Det råder högt tryck på testning för covid-19. Fjorton av landets regioner uppger att de har högre tryck än normalt, visar en enkät som SVT Nyheter har gjort. Sex regioner svarade inte, medan en region – Hallands – svarade att trycket inte har ökat.

Mellan vecka 44 och vecka 48 ökade antalet individer som genomförde ett test med över 200 procent, från knappt 86 500 till nära 274 000, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Hemtesten börjar ta slut på apoteken.

Slut på apoteken

Samtidigt har många under perioden upplevt problem med att boka hemtest för covid-19 – och för den som väljer att köpa ett test är det fortsatta problem. De flesta apotek uppger just nu att det är slut i lagren.

Framför allt är det storstadsregionerna som upplever ett mycket hårt tryck. Region Stockholm uppger att de har längre svarstider än önskat. TT har tidigare i december rapporterat om logistikproblem för huvudstadsregionen med att skicka ut hemtester. Den 7 december meddelade dock regionen att testkapaciteten skulle öka och att fler underleverantörer skulle tas in för att stötta upp testverksamheten, men trots det är trycket mycket högt.

Region Uppsala i SVT:s enkät att en kraftigt utökad analyskapacitet efterfrågas, och svarar: ”Mycket högt tryck och kötiderna är så långa att det tidvis inte går att erbjuda testning”.

”Olyckligt tillfälle”

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, säger till Aktuellt att det har varit en viss ryckighet i rekommendationerna:

– Vi har stor förståelse för att man måste ändra dem, men när det gäller provtagning var det olyckligt att det kom vid fel tillfälle. Vi gick ner när vi egentligen kanske borde ha gått upp.

Han räknar med att regionen ska kunna möta efterfrågan i slutet av veckan, men att så länge testerna inte räcker till finns en risk för svåra konsekvenser, till exempel att smittkedjorna inte bryts när personer rör sig ute i samhället i väntan på provsvar.