Femton äldre fick fel vaccin

TT

Uppdaterad 2024-01-25 | Publicerad 2021-02-24

Vaccinationsföretaget Svea Vaccin har gett 15 äldre personer vaccinet från Astra Zeneca trots att det går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Arkivbild.

Vaccinationsföretaget Svea Vaccin har gett fel vaccin till 15 äldre personer i Borås och Göteborg. Det är personer över 65 år som fått vaccinet från Astra Zeneca, trots att det går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccinet.

– Anledningen är att man inte velat kasta vaccin som någon annan kan ha, säger Svea Vaccins vd Ridha Hadfi till journalisten Emanuel Karlsten.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska Astras vaccin inte ges till personer över 65 år, eftersom det fortfarande saknas tillräckliga data om hur effektivt vaccinet skyddar mot svår covid-19-sjukdom bland äldre.

– Vi ser allvarligt på det här och ser nu till att de har uppdaterade rutiner och ser till att alla medarbetare är uppdaterade om vad som gäller, säger Kristine Rygge, Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare till Karlsten.

Ridha Hadfi uppger att alla som fått det felaktiga vaccinet kommer att kontaktas och erbjudas Pfizers vaccin i den andra dosen. Västra Götalands vaccinsamordnare säger att det inte är farligt att få vaccin av olika sorter.

Någon åtgärd mot Svea vaccin är inte aktuellt.

Följ ämnen i artikeln