Moderattoppen om vindkraften: Helt avgörande

Publicerad 2023-10-19

Vindkraften skapar slitningar i Moderaterna och på partiets stämma väntar en uppgörelse.

På ett stormöte för vindkraftindustrin i Stockholm gör partitoppen Christofer Fjellner klart sin position inför stämman.

– Maximal energiproduktion är viktigt och då är vindkraft helt avgörande, säger han.

I Mälarsalen på våning sju på Münchenbryggeriet i Stockholm är blickarna från deltagarna på vindkraftsindustrins stormöte, Vind 2023, riktade mot scenen.

Stockholmsmoderaten Christofer Fjellner fyller en slot på tio minuter i det tätt packade programmet.

– Maximal energiproduktion är viktigt och då är vindkraft helt avgörande, säger han på scenen.

Huvuden i publiken nickar.

Över 700 besökare kommer och går under de två dagar som stormötet pågår. Bland sponsorerna finns vindkraftsgiganter som börsnoterade OX2 och Eolus vind. Även statliga Vattenfall, som under lång tid storsatsat på vindkraft, är med och backar eventet.

Christofer Fjellner.

Möter motstånd internt

Inom Moderaterna finns ett stort motstånd mot vindkraften. Flera kommunpolitiker säger rätt och slätt nej till vindkraft där de bor, det har de lovat sina väljare i valrörelsen förra året.

Andra säger att man gärna får bygga vindkraft – men inte i just deras kommun.

En del av partiet anser inte att elsystemet klarar av mer väderberoende elproduktion.

På partistämman i Umeå i helgen har partistyrelsen lagt fram ett förslag som ändrar det kommunala vetot. Förslaget innebär att kommunernas veto kommer in tidigare i processen när bolag vill bygga vindkraft.

”På kort sikt är utbyggnaden av vindkraften vårt bästa alternativ för att i stor omfattning få på plats mer fossilfri elproduktion. Inte minst utifrån en miljömässig och ekonomisk aspekt”, slår partistyrelsen fast i sina skrivningar.

”Dagens utformning av det kommunala vetot mot vindkraft försenar Sveriges klimatomställning”, skriver partitopparna vidare.

Motförslag finns, som går åt andra hållet och stärker vetot, och en uppgörelse väntar på partistämman i Umeå.

”Det är därför vinden är viktig”

Tillbaka till Stockholm och vindkraftsbranschens stormöte. Christofer Fjellner fortsätter sitt anförande på scenen.

– Jag är inte så orolig för att Sverige ska klara det här målet om 330 terawattimmar till 2035. Vad jag är mer orolig för är hur vi ska se till att vi får mer el här och nu. Lyckas vi inte få mer el nu, i närtid, så kommer ingen vilja ha de där 330 terawattimmarna för att produktionen redan ligger någon annanstans, säger Christofer Fjellner.

Han har publikens fulla uppmärksamhet.

– Det är därför vinden är viktig.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har partistyrelsen börjat förbereda sig på en möjlig förlust i frågan om vindkraften. En utväg är att man jämkar sitt förslag med motståndarna, så att man slipper en direkt konfrontation och avleder risken för ett nederlag.

Förutom att kräva att kommunerna kommer in tidigare med sina veton, vill partistyrelsen också att en ersättning ska utgå till kommuner och närboende som accepterar vindkraft i sitt närområde.

Genom plånboken ska ett nej bli ett ja.

– Någonstans är frågan hur vi kan se till att bygga en ordning som skapar fler förutsättningar för ja. Där fler uppfattar sig som vinnare på vindkraften, säger Christofer Fjellner på scenen.

– Hur man får till att få fler ja, det tror jag är den centrala frågan.