Experten: Planet kan sakna svarta lådan

Publicerad 2022-09-05

Privatplanet som kraschade utanför Lettland kan sakna den svarta lådan.

Det hävdar flygexperten Hans Kjäll.

– Det försvårar haveriutredningen ytterst, säger han i Aftonbladet TV.

Sökandet efter privatplanet som kraschade utanför Lettland pågår.

Tidigt i morse hittade den lettiska marinen en vrakdel som tros komma från planet, men familjen som färdades ombord är fortsatt försvunna.

Det är ännu inte känt vad som orsakat kraschen och förhoppningen är att en svart låda i cockpiten ska kunna ta utredningen framåt.

Planets färdväg enligt Flightradar.

Flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll säger dock att planet, som är av modellen Cessna 551, normalt sett inte har någon svart låda ombord.

– Planet väger under 5 700 kilo och då finns det inget krav på att ha en sådan. Plan som väger mer än det måste annars ha två lådor, en som spelar in alla ljud från cockpiten och en som samlar in data om motorsystem och liknande, säger han och fortsätter:

– Den här modellen har troligtvis inga svarta lådor och det försvårar haveriutredningen ytterst. Planet har slagits sönder i mycket små bitar när det träffade havsytan i så hög hastighet.

Det lettiska luftfartsverket vet ännu inte om det finns någon svart låda eller inte.

– De uppgifter vi fått nu är att det bör finnas en svart låda ombord, men det är ännu osäkert. Vi får återkomma om det, säger en talesperson.

”Piloten klagade på problem med lufttrycket”

Hans Kjäll tror att det tappade lufttrycket i kabinen bidragit till att flygplanet störtade.

– Det är ganska uppenbart att det är ett tryckfall i kabinen som gjort att piloten och passagerarna tappat medvetandet. De flög på 11 000 meters höjd när planet kom in i franskt luftrum. Då klagade piloten på att de hade problem med lufttryck sedan förlorade man kontakt med flygledartornet.

– Tyskland skickade upp jaktflyg som tittade in i cockpiten och såg inte att det var någon där alls. Piloten låg troligtvis på golvet och försökte hjälpa passagerarna, säger han.