Lena Hallengren slår tillbaka mot Åkesson: ”Han gör en Putin”

Publicerad 2023-11-25

VÄSTERÅS. S-toppen Lena Hallengren går till motangrepp mot Jimmie Åkesson efter SD-ledarens uttalanden om att S är en aktiv del av islamismen i Sverige.

– Han försöker flytta fokus till annat, säger Hallengren.

Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna i sitt tal under landsdagarna i Västerås.

Åkesson hävdade bland annat att S är en aktiv del av islamismen i Sverige.

– Det finns ingen plats för islamister i Sverige. Det är min bestämda, ärliga uppfattning, sa Åkesson.

– Tyvärr är det inte lika tydligt i Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Socialdemokraterna är en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige.

Nu slår Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, tillbaka.

– Det är så uppenbart att han är så desperat efter att ha styrt regeringen i ett år och inte åstadkommit det resultat han själv vill se, men han kan inte heller svara upp för den oro, rädsla och den otrygghet som svenska folket känner, säger Lena Hallengren.

– Han försöker flytta fokus till annat.

Lena Hallengren (S)

I sitt tal pekade Jimmie Åkesson ut de händelser som skedde i Malmö 2019, när personer i Socialdemokratiska ungdomsförbundets förstamajtåg skanderade ”krossa sionismen” – något som kritiserades för att vara antisemitistiskt.

Youbert Aziz, kommunikationschef på SSU, hävdar att SSU 2019 protesterade mot en ”extrem sionistisk rörelse” som är emot en tvåstatslösning och som vill bygga ut bosättningar utanför Israeliskt territorium.

– Jimmie Åkesson hävdar att SSU i Malmö har skanderat antisemitiska slagord.

– SSU står bakom en tvåstatslösning så det är absolut inte det som någon i SSU har skanderat om. Det som åsyftas är den extrema politiska rörelse som är emot en tvåstatslösning, som verkar för en utbyggnad av bosättarpolitiken. Det är ju det det här SSU ville ta ställning mot, den illegala ockupationen och de illegala bosättningarna.

Trots det valde SSU att sluta sjunga sången som innehåller slagorden ”leve Palestina – krossa sionismen”. Bland annat efter kritik från ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, Svante Weyler.

– När det framkommer att judar i Sverige kan uppfatta det på ett annat sätt så är det klart att vi tar till oss av det och då konstaterar vi att vi vill vara tydliga, inte kunna uppfattas på fel sätt, och därför är inte det här ett slagord som vi använder i SSU längre.

Lena Hallengren säger att Socialdemokraterna är ett parti som tar tag i problem som uppstår.

– Skulle det finnas antisemitism så hanterar vi den, finns det islamofobi så hanterar vi den. Rasism i alla dess former är helt oacceptabel i socialdemokratin, fortsätter hon.

Jimmie Åkesson på landsdagarna i Västerås.

Hallengren drar också liknelser till Rysslands president Vladimir Putin och hur han talar om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. En retorik som S-toppen anser att Jimmie Åkesson kopierar.

– Han gör en Putin. Putin kallade Zelenskyj för nazist för att legitimera sin egen politik och väcka hatet och hotet mot sin motståndare i stället för att ta debatten.

– Det är det som Jimmie Åkesson ägnar sig åt här nu, att ljuga och sprida en bild av sin motståndare i stället för att en saklig debatt som utgår från samhällsproblemen.