Ribbenvik: 10 000 är väldigt lågt för återvandring

Publicerad 2023-05-21

Migrationsverket har fått uppdraget att öka återvandringen.

Fler personer ska självmant lämna in sitt uppehållstillstånd och lämna Sverige.

Men arbetet går trögt, berättar Migrationsverkets generaldirektör i SVT Agenda.

Regeringen vill se att fler människor som invandrat till Sverige återvandrar. Man har gett Migrationsverket i uppgift att öka återvandringen bland personer med uppehållstillstånd.

Antalet personer som faktiskt väljer att återvandra är få, berättar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i SVT Agenda.

– Förra året var det två personer. Hittills i år är det en. Det ser ut ungefär så, kanske 40 personer de senaste tio åren.

10 000 för uppehållstillståndet

Ett led i att öka återvandrarna så erbjuder man pengar. När man lämnar in ett uppehållstillstånd får man en ersättning från staten på 10 000 kronor.

Ribbenvik menar att 10 000 är ”väldigt lågt”, jämfört med till exempel Danmark som erbjuder 200 000 kronor till återvandrare.

– Vi har också bedrivit projekt i hemländerna för att man ska ha nånting att landa i. Vi ser ju att det har ett blygsamt resultat. Men sen har det inte varit fokus på detta, så det har varit en fråga som legat långt ner, säger Ribbenvik.

Mikael Ribbenvik i SVT:s Agenda.

Informationskampanj

Nu när man fått uppdraget att lägga fokus på återvandringen så har man startat en informationskampanj. Migrationsverket har bjudit in kommuner och frivilligorganisationer till ett möte där man ska informera om återvandring.

– Jag tror att alla som har lämnat sitt land har hemlängtan, men som också skulle kunna tänka sig att permanent återvända till sitt hemland.

Lagen kring återvandring är från 1984 och enligt Tidöavtalet vill man utreda hur återvandring kan ”kraftigt stimuleras och med andra medel öka”.

Stenevi kritisk: Skapar oro

I SVT debatterade Miljöpartiets Märta Stenevi och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Stenevi är kritisk till regeringens migrationspolitik och menar att informationskampanjen skapar rädsla.

– När kampanjen kommer tillsammans med angiverilagar, visitationszoner, kollektiv bestraffning så möter jag människor varje dag som känner en jätteoro, säger Stenevi.

– Regeringens förslag hjälper inte eftersom de inte fokuserar på integration. Ni fokuserar på att få människor att känna sig ovälkomna, ni skapar en otrygghet för barn som växer upp här och som aldrig känt ett annat hemland.