Efter hyvlingen i butikerna – kontorsanställda intelligenstestas

Publicerad 2023-02-27

H&M fortsätter göra sig av med personal – nu är det på klädjättens tech-avdelningen som det skärs ner.

Kompetenskartläggningar av anställda utförs för att avgöra vilka som får gå, rapporterar SvD.

– Många har upplevt det som rena intelligenstest, säger Robin Olofsson, klubbordförande för Unionen.

Det var i december som H&M:s anställda informerades om att uppåt 1 500 av 3 500 anställningar, inom e-handel, logistik och utveckling av digitala tjänster i Stockholm ska bort, enligt Handelsanställdas förbund.

Sedan början av februari har personal på butikerna runt om i landet på H&M fått ”ett erbjudande” om att gå ned i timmar – eller bli av med jobbet, vilket Aftonbladet rapporterat om.

På torsdagen kommer nya uppgifter om att klädjättens avdelning Business tech i Stockholm genomfört en kompetenskartläggning för att minska antalet anställda med 1 500, rapporterar SvD.

Anställda har varit tvungna att göra kunskapsbaserade, men även intelligens- och personlighetstester, skriver tidningen. Enligt ledningen är det fel kompetenser i företaget och därför behöver förändringen ske.

H&M:s vd Helena Helmersson.

”Känner sig inkompetensförklarad”

Testerna genomfördes före årsskiftet och beskedet om man får behålla sin tjänst meddelas för de flesta tidigast i april. En ingenjör som har varit anställd i över tio år på avdelningen säger till SvD att flera anställda känner sig ”helt utlämnade”.

– Man känner sig inkompetensförklarad när H&M väljer att utsätta oss för massa tester. Inga intervjuer. Det känns otroligt opersonligt. Det kommer sitta människor i små grupper och fatta beslut om man får stanna eller inte, baserat på testresultaten, säger ingenjören.

Robin Olofsson, klubbordförande för Unionen på H&M, säger till Aftonbladet att feedbacken från de anställda har varit mycket negativ.

– Många har känt sig väldigt stressade och upplevt det mer eller mindre som rena intelligenstest. För en del kändes det inte okej att vara tvungen att bevisa sin kompetens för en anställning man haft i många år, säger han och fortsätter:

– Vissa har behövt göra 30 tester under en topp av arbetsbelastning.

”Får vänta länge på besked”

Den första gruppen anställda får besked på måndag om de får behålla sin tjänst eller inte, enligt Robin Olofsson. De som inte blir erbjudna en tjänst kommer få ett individuellt avgångsvederlag.

– Det är väldigt många som tycker att det är jobbigt att gå och vänta så länge på ett besked, säger Robin Olofsson.

Cecilia Alpstig, presskontakt på H&M Group, skriver i ett mejl till Aftonbladet att testerna är till för att bolaget i framtiden ska kunna bemanna verksamheterna på rätt sätt.

”Testerna är en del av den kompetenskartläggning som vi gjort för att kunna bemanna vår framtida techorganisation med den kompetens som vi behöver för att kunna möta framtidens behov. I tillägg till tester har medarbetarna gjort en självutvärdering, lämnat in uppdaterade kompetens- och meritbeskrivningar och närmaste chef har också gjort en bedömning”, skriver Cecilia Alpstig och fortsätter:

”De tester som använts är vanliga på marknaden och mäter till exempel problemlösningsförmåga och kompetens inom våra olika techområden.”