Lärare döms för våldtäkt mot sin elev

Publicerad 2024-04-12

En lärare i 35-årsåldern döms till över fyra års fängelse för bland annat våldtäkt mot sin elev.

Det första övergreppet skedde på lektionstid när klassen tittade på film.

”Jag ville springa därifrån, så långt bort jag bara kunde” antecknade flickan efteråt.

En lärare i Stockholmsområdet häktades i november.

På tisdagen dömdes han för fyra fall av våldtäkt mot barn, åtta fall av sexuellt ofredande mot barn, och ett fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

Brotten begicks mot en flicka som var elev på en högstadieskola där mannen var lärare. Hon var under 15 år gammal.

Varnades – men fortsatte vara flickans lärare

Läraren började kontakta flickan på Snapchat i början av 2022, med nattliga meddelanden.

Flickan tyckte det var obehagligt och kontaktade skolledningen, som kallade till ett möte och tilldelade läraren en varning.

Men mannen förblev hennes lärare, och under hösten eskalerade hans olämpliga beteenden.

Under en lektion satt klassen och tittade på en film om minoritetsspråk.

Då kom läraren och satte sig bredvid flickan, och smekte på insidan av hennes lår i över tio minuter. Flickan uppger att hon blev helt stel i kroppen.

”Jag kommer aldrig att glömma den där svenskalektionen när du la din hand på mitt lår för första gången. När jag ville springa därifrån, så långt bort jag bara kunde”, antecknade flickan efteråt.

Det andra övergreppet i skolan skedde någon månad senare, då läraren bad flickan stanna kvar i klassrummet efter lektionen. Han låste dörren, kramade henne, och läraren hade då stånd.

Det skedde även en tredje incident i skolan, återigen i ett klassrum. Efteråt skrev läraren till flickan:

”När jag kände din kropp så var det som en miljon saker exploderade. Mår piss. Men snabb snap sen?”

Läraren döms för sexuellt ofredande mot barn efter dessa tre incidenter i skolan.

Skolan: ”Det är fruktansvärt”

Läraren döms även för fyra fall av våldtäkt mot barn. Dessa har skett genom videosamtal över Facetime, samt att läraren förmått flickan att genomföra sexuella handlingar som hon filmat och skickat till honom.

Han döms till fängelse i fyra år och tre månader. Tingsrätten skriver att läraren ”nyttjat sin förtroendeställning gentemot målsäganden som inte förmått säga nej till sin lärare, samt vidare försatt henne i en mycket pressad situation”.

Läraren sökte kontakt med barnet via Snapchat.

När Aftonbladet skrev om häktningen i november sa rektorn att man inte kände till att något skett på skolan. Vilket nu motbevisas av tingsrättens dom.

”När din kollega tog kontakt hade vi ingen information om vad som hade hänt på skolan eller i vilken omfattning. Vi ser mycket allvarligt på att detta kunde ske på vår skola. Det är fruktansvärt och våra tankar går till offret och hennes familj”, säger rektorn i ett mejl.

Rektorn säger att läraren stängdes av medan skolan utredde de första meddelandena på Snapchat. Och att skolan fick kännedom om relationen och brotten först när läraren slutat på skolan.

”När det gäller skolans reaktion har vi sett över våra rutiner under utredningens gång och involverat elevhälsoteamet i arbetet. Detta för att vi i största möjliga mån ska kunna förhindra att saker av det här slaget händer igen.”

Läraren nekar till brott – kommer överklaga

Läraren har uppgett att han var förälskad i flickan. Han säger att han inte visste att hon mådde dåligt av relationen, och aldrig velat henne illa.

– Han har förnekat brott och vi kommer överklaga i stort sett alla delar, säger advokaten Adrienne Bonde.

Åklagaren är däremot nöjd med domen.

– Han dömdes för alla gärningar som jag hade åtalat för, och fick ett ganska långt fängelsestraff, säger kammaråklagare Agnes Valdemarsson.

Läraren utreddes även för brott mot fler personer, men där lades utredningen ned då det inte fanns anledning att anta att brott begåtts.

Flickans målsägarbiträde avböjer att uttala sig. Läraren skall betala 680 000 kronor i skadestånd till flickan.