Upprört om könslagen – men M-gruppen överens

Johanna Ekström/TT

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2024-04-09

Tre krismöten till trots har upprördheten inom Moderaterna kring den nya könslagen inte lagt sig, enligt uppgifter till TT. Men partiets gruppledare Mattias Karlsson säger att förslaget kommer att läggas fram.

– Vi är överens som grupp, säger han.

Trots att den nya könslagen officiellt inte stod på dagordningen när Moderaternas riksdagsledamöter samlades för sitt ordinarie möte på tisdagseftermiddagen var det den frågan som fick inleda mötet.

– Vi har redan tidigare fattat beslut om att lägga fram det här lagförslaget, men det är en komplex fråga som väcker mycket debatt och när tongångarna höjs utanför riksdagsgruppen så finns det naturligtvis ett behov av att prata om det här, säger Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson.

Enligt uppgifter till TT har en rad krismöten hållits inom Moderaterna sedan i fredags, med både med riksdagsgrupp, förbundsordförande och kommunal- och regionalråd. Budskapet från Ulf Kristersson har enligt TT:s källa varit tydligt: Lagen ska röstas igenom.

Får finna sig

Enligt källan gör partiledningen och folket runt Kristersson nu allt för att de kritiska rösterna ska tystna.

– De har gjort det till en fråga om Ulf Kristerssons auktoritet, om hans möjlighet att agera som partiledare. De säger att folk måste lägga sig och att de måste göra det snabbt. De säger det inte på gruppmöten, utan pratar direkt med nyckelpersoner i partiet. Det är ett hårt tryck nu.

På mötet med kommunal- och regionalråden på måndagen var det ”ett extremt tydligt krav” att lagförslaget skulle återförvisas till socialutskottet enligt källan.

Gråt och tandagnisslan

Att förslaget ska återförvisas är något som både KD och SD driver, men att de motsätter sig förslaget är inte skäl för en ny remissrunda, säger Mattias Karlsson.

– Det handlar mer bara om att fördröja processen. Jag menar att de frågeställningar som de fört fram har lyfts upp tidigare och redan är omhändertagna.

Karlsson säger att han själv inte har några tveksamheter kring förslaget och menar att frågan är väl beredd.

Omröstningen i riksdagen äger rum den 17 april, och just nu pekar det mesta på att även moderater som är emot kommer att få finna sig i att rösta ja.

– Om riksdagsgruppen skulle säga nej till det här blir det i praktiken omöjligt för Ulf att fungera som partiledare, eftersom han personligen sagt att den här frågan är så viktigt för honom. Med gråt och tandagnisslan kommer det mer eller mindre att tvingas igenom, säger M-källan.