S vill dubbla stödet till sjukvården

Maria Davidsson/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-04-29

Mikael Damberg (S) på måndagen.

Socialdemokraterna vill ge dubbelt så mycket till sjukvården som regeringen.

Satsningarna i partiets vårbudget ska finansieras med en bankskatt.

Socialdemokraterna presenterar på måndagen sin skuggbudget, som är ett svar på regeringens vårändringsbudget som kom för ett par veckor sedan.

Socialdemokraterna lägger sex miljarder kronor ytterligare på vården jämfört med regeringen.

– Det innebär att vi skjuter till sammanlagt tolv miljarder kronor till sjukvården, säger den ekonomiskpolitiske talespersonen Mikael Damberg.

– Den akuta sjukvårdskrisen vi har i Sverige är skapad av att regeringen i budget efter budget underfinansierat sjukvården, säger han.

Extra studiebidrag

S föreslår även två extra utbetalningar av studiebidrag för gymnasieelever över sommaren i sin skuggbudget. Det skulle ge en familj med två barn på gymnasiet 5 000 kronor extra.

Socialdemokraterna vill därtill lägga 700 miljoner kronor på att punktmarkera unga på väg in i kriminalitet, en åtgärd som presenterades förra veckan.

Partiet dubblar också regeringens föreslagna satsning på 500 miljoner kronor till skolan.

– Vi satsar en miljard i vårbudgeten totalt på ytterligare insatser till skolan. Det behövs för skolan är kanske den viktigaste investeringen vi gör för att barn och ungdomar inte ska hamna snett, säger Damberg.

S vill även att det tillfälliga extra bostadsbidraget, som regeringen förlänger, ska permanentas.

Ny bankskatt

Enligt Damberg är alla åtgärder i S vårmotion finansierade. Framför allt handlar det om en ny bankskatt, som man räknar med ska dra in 8,3 miljarder kronor.

– Bankerna har gjort stora vinster när räntan varit hög, och deras räntemarginaler har ökat kraftigt. Det är rimligt att de är med och bidrar till att bygga Sverige starkare under krisen, säger Damberg.

S säger också nej till regeringens neddragningar på arbetsmarknadspolitiken på runt 300 miljoner kronor.