Blodröd protest mot kvinnomord i Mexiko

TT-Reuters

Publicerad 2020-02-14

En grupp mexikanska kvinnor protesterade mot de många kvinnomorden i landet utanför presidentpalatset i Mexico City.

En grupp aktivister demonstrerade högljutt utanför presidentpalatset i Mexico City på fredagen och stänkte röd färg över en av dess stora träportar – i protest mot det utbredda våldet mot kvinnor i landet.

Demonstrationen följer på ett uppmärksammat mord tidigare i veckan, där en 25-årig kvinna mördades, varpå explicita bilder av hennes kvarlevor publicerades i mexikanska tidningar.

Mordet är ett av många: I genomsnitt mördas tio kvinnor varje dag i Mexiko.

President Andrés Manuel López Obrador var hemma i palatset och bemötte protesterna vid sin dagliga presskonferens.

– Jag har inte huvudet i sanden. . . Regeringen som jag representerar kommer alltid se till att säkerställa kvinnors säkerhet, sade han där, utan att lägga fram några nya åtgärder.

Tidningen La Prensa, som hade en makaber bild på det 25-åriga mordoffret på sin förstasida, motiverar sin rapportering med att regeringen är angelägen om att tysta ned brottsligheten.

En annan tidning, Pásala, har fått utstå omfattande kritik efter att ha publicerat liknande bilder med ett alla hjärtans dag-tema där det gjordes gällande att det var "Amors fel" – med hänvisning till att kvinnans pojkvän gripits som misstänkt för mordet.