Sida stoppar miljonbistånd efter korruptionsskandal

Publicerad 2019-09-02

Sida stoppar utbetalningarna till en av myndighetens största bidragsmottagare som tar emot hundratals miljoner kronor varje år.

En fördjupad revision avslöjar vänskapskorruption och toppar som fått bland annat medlemskap i prestigeklubbar betalda med svenska skattemedel.

– Det är helt oacceptabelt och man blir väldigt upprörd, säger Hans Magnusson, avdelningschef på Sida.

Utvecklingsfonden African Enterprise Challenge Fund, AECF, har som mål förbättra livet för fattiga människor i Afrika söder om Sahara genom att stimulera småföretag, enligt Sidas hemsida.

För det betalade Sida under förra året ut 114 miljoner kronor till AECF.

Men alla pengarna som gått in i AECF har inte gått till fattiga småbönder söder om Sahara.

En tidigare okänd rapport från i våras visar att ledningen för AECF och framför allt vd:n har berikat sig själva med svenska skattemedel på en rad olika sätt.

Höga löner

Rapporten beställdes av Sida och är en så kallad ’forensic audit’ där syftet varit att ta fram bevis som kan hålla i en rättsprocess. Initiativet att djupgranska organisationen som har sitt säte i den den kenyanska huvudstaden Nairobi togs av Sida.

Den 30 november 2017 skrevs ett nytt avtal mellan Sida och AECF där Sverige förbinder sig att donera 400 miljoner kronor under åren 2017–2022. Några månader efter det tycks pengarullningen på AECF ha dragit i gång med kraftigt höjda löner och ett nytt bonussystem.

I rapporten beskrivs ”signifikant höga löner” och särskilt tar man fasta på vd:ns månadslön på 245 000 kronor, vilket är 54 procent högre än hans föregångare hade, en ”oresonligt hög lön för hans position och den här typen av organisation”.

Men biståndstopparna i AECF har inte bara fått höga månadslöner. I december 2018 infördes ett nytt bonussystem som ökade bonusutbetalningarna med 341 procent jämfört med tidigare år. För vd:ns del blev det en bonus på 440 000 kronor i december förra året.

Exklusiv medlemsklubb

Vid sidan av de höga lönerna har AECF-topparna regelmässigt rest i business-klass och fått medlemskap betalda i exklusiva klubbar med hjälp av Sida-pengarna. Enligt rapporten handlar det om vd:n och en annan chef som tillsammans med sina partners fått medlemskap betalt i golfklubben Karen Country Club som ligger anlagda på ett tidigare kaffeplantage utanför Nairobi.

Ett dubbelmedlemskap i klubben kräver rekommendation av två medlemmar och kostar 75 000 kronor om året och då ingår medlemsbaler, spa, swimmingpool och inträde till träningsanläggningar.

På Sida ser man allvarligt på vad som framkommit i rapporten. I april valde myndigheten att frysa utbetalningarna till fonden som för 2019 skulle ha uppgått till totalt 137 miljoner kronor.

– Det är helt oacceptabelt och man blir väldigt upprörd. Därför har vi reagerat så fort vi har fått den här informationen och frusit alla utbetalningar. Man har inte hållit avtalen man har haft med oss, säger Hans Magnusson, chef för Sidas Afrikaavdelning.

Fick sparken

Några bevis för brottslig verksamhet ska inte ha inte framkommit i granskningen och därför kommer det inte att göras någon polisanmälan från Sidas håll.

– Vi har till dags dato inte någon rapport som visar på att det skulle ha varit något lagbrott som begåtts, säger Hans Magnusson.

Däremot finns det tecken på vänskapskorruption i rapporten. Framför allt har det handlat om misstänkta rekryteringar och konsultupphandlingar.

Vd:n som enligt rapporten har gått i bräschen för excesserna fick sparken i juli, enligt Sida, och enligt Hans Magnusson pågår nu ett arbete på organisationen för att förbättra internstyrningskontrollen.

Det är ännu inte klart när utbetalningarna ska återupptas till AECF från Sida.

– Vi har satt i gång en ganska intensiv dialog med AECF där vi har påtalat de här bristerna och krävt att de genomför förändringar vilket de har gjort i viss mån. Men vi är fortfarande inte riktigt nöjda och vi förväntar oss att de visar en tydlig vilja att göra de här förändringarna och rätta till de här problemen, säger Hans Magnusson.

Aftonbladet har sökt biståndsminister Peter Eriksson (MP) som genom sin pressekreterare avböjer att kommentera.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.