Faran över vid rasat fjäll

TT-NTB

Publicerad 2019-09-06

Bild, tagen från en bilväg en bit bort, på en del av rasområdet.

Stora delar av det norska fjället Veslemannen har kollapsat – till mångas lättnad. Raset har varit väntat i flera år.

Rasen började under torsdagen och fortsatte in på natten. Geologerna från vatten- och energimyndigheten (NVE) kunde inte börja undersöka rasens omfattning förrän det ljusnat, men på fredagseftermiddagen blåstes faran över.

– Det ser stabilt och bra ut, säger chefsgeolog Lars Harald Blikra vid en presskonferens.

Många i närområdet har evakuerats, men de boende kan nu flytta tillbaka, uppger polisen.

Röd nivå blir grön

Varningsnivån för fjället har legat på den högsta, röd, sedan den 30 augusti. Rörelserna har sedan dess ökat på grund av nederbörd. Nu har NVE sänkt nivån till grön.

Människor som bor vid berget evakuerades första gången hösten 2014 och flera gånger sedan dess på grund av att geologer har befarat att det stora raset skulle inträffa. Alla de gångerna har aktiviteten i det instabila fjället dock lugnat sig.

Lokalpolitikern Lars Olav Hustad i Rauma tror att den senaste utvecklingen kan leda till att invånarna snart kan känna sig lättade. Han hoppas att rasen kan innebära att det inte längre är fara för hus och tågtrafik, och att det kan betyda slutet på evakueringarna.

– Det här är först och främst en stor dag för de som äntligen kan få ro, säger han.

"Har varit utmattande"

Gunn Walstad Sogge som bor i området berättar för NRK hur hotet från Veslemannen överskuggat stora delar av livet de senaste fem åren.

– Det har varit utmattande, men nu kan vi äntligen släppa ner axlarna.

Särskilt när varningsnivån höjts har invånarna varit på spänn.

– Man kan inte sätta på ugnen, man kan inte tvätta kläder. Man går bara runt och väntar och väntar med telefonen i handen. Det har varit väldigt slitsamt, säger Gunn Walstad Sogge till NRK.

Följ ämnen i artikeln