Pappan sköts ihjäl framför sin dotter – polisen vädjar om tips

Uppsalapolisen: Vill ha kontakt med kvinna i mörk Volvo

Publicerad 2019-09-25

Pappan hade hämtat sin dotter från tågstationen och skulle parkera bilen utanför deras hem.

Då upptäckte de en person vid uppfarten – och när pappan klev ur bilen sköts han ihjäl framför ögonen på sin dotter.

Nu går polisen ut med en efterlysning för att få fast mördaren.

Det var kvällen den 16 februari då den 58-årige mannen åkte till centralstationen i Uppsala för att hämta sin dotter.

När de närmade sig hemmet på Stålgatan såg de en okänd person som stod vid uppfarten till huset.

Pappan klev ur bilen och gick mot personen som då började skjuta mot honom. Flera skott avlossades och boende som hörde smällarna i stadsdelen Slavsta i östra Uppsala ringde 112.

Klockan 23.04 kom det första samtalet in till polisen, och ett stort pådrag skickades ut. Pappans liv gick, trots livräddande insatser, inte att rädda.

– Det är en fruktansvärd händelse. Att man väljer att skjuta någon framför en annan person som i det här fallet faktiskt är en ur dennes familj, säger polisinspektören Cecilia Winblad, gruppchef på grova brott i Uppsala.

– Det är grymt och hänsynslöst, man har inga spärrar.

Skottlossningen inträffade på Stålgatan i stadsdelen Slavsta i Uppsala.

Blev pistolhotad under bilfärd

Efter skottlossningen sprang skytten till en ”liten röd alternativt mörk bil” parkerad i närheten och flydde genom att köra upp på gångvägar mellan Stålgatan och Fålhagsleden.

Enligt polisen har det i mordutredningen framkommit att pappan hade pistolhotats tidigare.

Då var han vid 22-tiden den 30 januari i år på väg hem tillsammans med sin fru. När de passerade ett övergångsställe på Stålgatan klev en okänd person ut framför bilen och riktade en pistol mot pappan.

– Vi ser ett samband, dels med tanke på tillvägagångssättet men också signalement och uppgifter kring den här personen. Vi utreder om det kanske till och med är samma gärningsperson, säger Cecilia Winblad.

Gjort vapenfynd utomhus

Polisen uppger att mordutredningen gått framåt och att man bland att hittat ett vapen.

– En privatperson hittade vapnet utomhus. Den är skickad på analys.

Men mördaren är fortfarande fri, och Uppsalapolisen efterlyser nu därför tips och vädjar om hjälp från allmänheten.

Man uppmanar personer som sett eller vet något om händelsen på övergångsstället i höstas eller mordet i vintras att kontakta polisen.

– Bland annat kan uppgifter om flyktbilen ha stor betydelse för utredningen.

Polisen vill också ha observationer från vattenpipebaren Layali Beirout och pizzeria Maestro på Stångjärnsgatan i Uppsala. Pappan ska kort innan mordet ha befunnit sig på platserna, som han ofta besökte.

Söker okänd kvinna i Volvo

Mordutredarna vill även komma i kontakt med en kvinna som efter dödsskjutningen körde förbi platsen i en mörk Volvo. Man tror att kvinnan har vittnesuppgifter som kan vara viktiga.

– Vi vet via ett vittne att kvinnan sett flyktbilen köra in på gångvägen från Stålgatan efter skjutningen, men vi har tyvärr inte lyckats lokalisera vem hon är. Hon är väldigt intressant i vår utredning.

Cecilia Winblad säger att de har goda förhoppningar om att lösa mordet, men att man ändå är beroende av allmänhetens hjälp.

– Vi vill ha alla iakttagelser, små som stora. Även om det är en liten detalj kan det vara något stort för oss eller en sista pusselbit för att vi ska kunna gå vidare i utredningen.

 

Tips till polisen lämnas via 114 14 eller genom deras webbplats.