SD ökar buden för rättsväsendet

Lars Larsson/TT

Publicerad 2019-10-02

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Arkivbild.

Sverigedemokraterna lovar mer pengar till rättsväsendet i sitt alternativ till regeringens budget för nästa år.

Domstolarna och Kriminalvården föreslås få mer än vad de begärt.

– Det som skiljer oss från regeringen är till exempel att vi tillgodoser vad domstolarna begärt. Och vi gör dessutom en extrasatsning där vi föreslår att man ska öka tryggheten och säkerheten i domstolarna, med larmbågar, väktare och ombyggnader av rättsalarna så att vittnen, målsäganden och gärningspersoner kan separeras mer, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson.

Domstolarna föreslås få det de begärt, drygt en halv miljard mer nästa år. Det är en kvarts miljard mer än vad regeringen föreslagit. Därutöver lägger SD 300 miljoner på ökad säkerhet i domstolarna.

Höja polislöner

I partiets förslag för pengar till rättsväsendet nästa år är stora poster en särskild satsning på polislöner på knappt 1,5 miljarder, 700 miljoner till att anställa mer kontorspersonal hos polisen samt totalt 1,9 miljarder mer till Kriminalvården jämfört med regeringen.

Det är betydligt mycket mer än vad Kriminalvården begärt.

– Vi har ett särskilt uppdrag till dem utöver det de har äskat som innebär att de ska upphandla anstaltsplatser runt om i Europa för att hantera den överbeläggning som i dag är ett faktum, men också för att hantera att införda straffskärpningar och sådana som är på gång kommer att leda till att fler sitter i fängelse här, säger Adam Marttinen.

Han tror att Kriminalvården inte är ledsen över att föreslås få sina önskningar mer än uppfyllda.

– Det kommer absolut att ta lång tid att bygga nya anstalts- och häktesplatser men den största delen i vårt förslag ligger i att man omedelbart ska göra upphandlingar i övriga Europa och därutöver hantera det ökade antalet intagna genom mer personal och utbyggnad av anstalter, säger Marttinen.

Som M och KD

Många av de förslag SD för fram är i linje med förslag från Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Det råder en allt jämnare samsyn i synen på rättsväsendet och det är klart att det finns bättre förutsättningar än för fyra år sedan att lägga ett gemensamt budgetförslag, men givet majoritetsförhållandena i riksdagen krävs det ju att ett parti lämnar regeringssamarbetet för att ett sådant ska få stöd, säger Marttinen.