Krogägare vittnar om historisk kris: ”Nattsvart"

Publicerad 2020-03-20

Antalet besökare på krogarna i Malmö har rasat på sistone.

Omsättningen på krogar och restauranger har rasat efter coronavirusets utbrott.

Rutinerade krögare i Malmö menar att man aldrig varit med om något liknande.

– Vi har nog aldrig haft en sån här kris i modern tid. Åtminstone inte i vår bransch, säger Johan Walterström ägare till Moosehead Bar.

Coronaviruset har slagit hårt mot restaurangerna och krogarna i Malmö. Många vittnar om att försäljningssiffrorna sjunkit med åtminstone 50 procent när besökare av rädsla stannar hemma. På sina håll handlar det snarare om att 80–90 procent av omsättningen gått förlorad.

Branschorganisationen Visita har svårt att sätta ord på det hela.

– Det är nattsvart. Fritt fall, konstaterar Claes Sandvig, regionchef Visita Södra.

Johan Walterström, ägare till Moosehead Bar på Lilla Torg, menar att det är bråttom att hitta lösningar för att restaurangverksamheter inte ska börja stänga ner.

”I princip tvärstopp”

– Det är i princip tvärstopp och det är samma för branschen i hela Sverige. Vi är väl den branschen som står i fören på Titanic, säger han.

Tidigare i veckan träffades drygt 30 krögare från Malmö på Moosehead i ett krismöte, vilket Sydsvenskan tidigare berättat om.

Vid lunchtid på fredagen är det dags för ännu ett krismöte. Ett fåtal krögare och representanter från Malmö stad och Malmö turism ska då träffas för att försöka hitta lösningar som gör att så många restauranger och krogar som möjligt kan överleva.

Tidigare i veckan presenterade regeringen ett stödpaket, där man bland annat tar över delar av lönekostnaderna vid korttidspermetteringar, som kan omfatta så mycket som 300 miljarder kronor.

Claes Sandvig.

Åtgärdspaket diskuteras

– De är bra men de är inte tillräckliga, säger Claes Sandvig.

Organisationen har tagit fram ett åtgärdspaket där de vädjar till landets kommuner att stötta besöksnäringen, för att undvika konkurser och uppsägningar.

Åtgärdspaketet (se faktaruta) innebär bland annat att kommunen inför ett stopp för uttag av diverse avgifter, att andra avgifter återbetalas och att uteserveringarna ska hålla säsongsöppet längre.

Då det snart är dags för löneutbetalningar menar Claes Sandvig att det är bråttom att hitta lösningar, vilket Johan Walterström instämmer i.

”Saknar motstycke historiskt”

– Det tar för lång tid och åtgärderna är inte tillräckligt anpassade till småföretag med snabbt kassaflöde, som vi har. Det gick på 24–48 timmar från normalt till tvärstopp. Jag tror det saknar motstycke rent historiskt sett - och det är jag inte riktigt säker på att jättemånga inser. Vi är den första branschen som får ta smällen men vad händer i steg två, tre och fyra?

Själv har han varit verksam sedan 1990-talet och har en buffert för att klara sig men oroar sig för nystartade verksamheter, där han efterfrågar mer kreativa lösningar från högre håll.

– Jag tänker på alla småföretagare i branschen som själva inte har det här skyddet som anställda har. Det är jättemånga. Vad händer om deras företag går i konkurs? Ska de gå till socialen då? Småföretagare är de mest utsatta i samhället i en sån här situation.

Johan Walterström.

Lyssnar på myndigheterna

Kritiken mot att krogar och restauranger i Malmö inte valt att stänga ner till följd av coronaviruset ger han inte mycket för.

– En del kritiserar branschen för att vi inte stänger ner av fri vilja och att vi inte tar vårt samhällsansvar, men vi har vägledning av statsmakten. De säger ju att det inte är någon fara och att vi ska ha öppet.

Claes Sandvig menar att det är fel väg att gå att inte besöka restaurangerna.

– Det är jätteviktigt att folk stöttar sina krogar, om de vill att de ska vara kvar efter den här krisen.