Norska forskare riktar hård kritik mot Sveriges coronaskydd

Publicerad 2020-03-26

Sverige fortsätter att hålla förskolor och skolor öppna.

Något som väcker förvåning och kritik – i Norge.

– Så länge barn springer runt och smittar i skolor blir det också spridning i samhället, säger smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen.

Medan stora delar av världen har stängts ner fortsätter Sverige att till stora delar fungera som vanligt.

Förskolor och skolor upp till nionde klass är öppna. Restauranger fortsätter att servera mat och dryck, om än med restriktioner. Och till påsken väntas tusentals svenskar åka norrut på fjällsemester trots att skidanläggningar i Europa fungerat som stora smittspridare.

Den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell har hävdat att smittspridningen i nuläget inte motiverar hårdare åtgärder och att förskolor och skolor fyller viktiga funktioner under epidemin.

– Det är helt centralt för att vi ska få ett samhälle som fortsätter att fungera, sa han den 18 mars.

Väcker förvåning

Men i grannlandet Norge — där myndigheterna satt in de hårdaste restriktionerna någonsin i fredstid – väcker den svenska linjen förvåning.

– Vi i Norden har en lång historisk kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda oss mot smittor. Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap, säger professorn och smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen, tidigare vid Oslos universitetssjukhus.

Smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen, tidigare vid Oslos universitetssjukhus.

De öppna skolorna förvånar särskilt.

– Barn bär smittan och även om de själva inte blir så sjuka kan de sprida den vidare. Så länge barn springer runt och smittar i skolor blir det också spridning i samhället.

Barn bär också på viruset, enligt smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen.

”Större spridning”

Även Jörn Klein, smittskyddsforskaren vid universitet i Sørøst-Norge, oroar sig för de öppna svenska skolorna. Även om osäkerheten är stor tror han att den norska strategin är bättre:

– Jag tror att Sverige på grund av det exponentiella förloppet kommer att få en större smittspridning.

Han frågar sig om ekonomiska överväganden, vid sidan av de medicinska, kan ha legat bakom det svenska beslutet.

– Om det är på det viset bör svenska medborgare fråga sina myndigheter vad priset för ett människoliv är, säger Jörn Klein.

Smittskyddsforskaren Jörn Klein vid universitet i Sørøst-Norge.

Stor osäkerhet

Bjørg Marit Andersen fruktar att svenskar som jobbpendlar till Norge kan bli smittspridare.

– Att resa till och från ett land där inget särskilt gjorts till ett land där en stor del av befolkningen sitter inomhus är olämpligt.

Jörn Klein betonar att osäkerheten är stor kring hur pass effektiva olika metoder är.

– Jag tror att alla försöker göra det bästa efter dagens kunskapsnivå. Till slut räknar vi de döda och de som har minst har vunnit, säger han.

”Samma bedömningar”

Men alla delar inte bilden av att skillnaden mellan de båda ländernas hantering av pandemin är så stor.

Preben Aavitsland, överläkare på norska Folkhelseinstitutet, har tidigare tonat ner skillnaderna och uttryckt sin respekt för sina svenska kollegor, den nuvarande statsepidemiologen Anders Tegnell och hans företrädare Johan Giesecke.

– Vi gör ungefär samma bedömningar. Jag känner både Tegnell och Giesecke som blixtrande intelligenta yrkespersoner, sa han till norska Dagens Medisin.

I ett mejl till Aftonbladet säger han att han står fast vid det uttalandet.

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.