M-toppen ger olika versioner: ”Slarvig”

Bengtzboe medger att han gjort fel

Uppdaterad 2019-04-19 | Publicerad 2019-04-16

M-toppen Erik Bengtzboe lämnar oriktiga uppgifter och olika versioner när han ska förklara sitt boendeupplägg.

– Ja, det blev fel och jag har haft dålig koll på min boendesituation. Jag har slarvat, säger han.

M- toppen Erik Bengtzboe har plockat ut över 158 000 kronor i olika ersättningar genom att uppge att hans permanenta boende är i Nyköping, där han sedan 2013 varit skriven hos sin mamma.

Hans bostadsrätt i södra Stockholm – där hans fru och barn är skrivna – klassar han som sin övernattningslägenhet.

Efter att ha konfronterats av Aftonbladet i slutet av mars uppgav Bengtzboe att det var ett ”misstag” att han var skriven i sin mammas villa i Nyköping.

M-toppen ändrade snabbt sin folkbokföring till sin mammas lilla fritidshus utanför Nyköping.

Enligt en granne är det ingen som bor där, men grannen uppger att fritidshuset utnyttjas av flera i släkten Bengtzboe, främst under årets varmare månader.

Ingen sophämtning

På kommunen uppger man att fritidshuset bara har haft sophämtning under sommarhalvåret.

– Det stämmer att vi bara haft sophämtning under delar av tiden. Och under andra delar av tiden så har vi tagit med sopor när vi åker därifrån, säger Erik Bengtzboe.

När du är hemma så har du ingen sophämtning, helt enkelt, stora delar av året?

– Ja, under delar av året så har vi gjort så.

Inget permanentboende

För att en ledamot ska få ersättning för en övernattningsbostad i Stockholm, så krävs det att ledamoten på hemorten har en bostad ”inrättad för permanent boende”.

Bengtzboes mamma har i officiella dokument hos kommunen, som upprättades inför ett beslut tidigare i år om att anlägga ett nytt godkänt avlopp, intygat att det handlar om ett fritidshus och inte ett permanentboende.

Under ett möte med kommunens miljöinspektör sa mamman även att fritidshuset bara bebos under ett antal veckor under sommaren, enligt dokument Aftonbladet tagit del av.

– Jag kan bara tala för mig själv och jag kan bara berätta ärligt hur det ligger till, nämligen att jag bor i det här huset, säger Erik Bengtzboe.

”Blev fel”

Bengtzboe sa i första intervjun med Aftonbladet att han senast bodde i sin mammas villa 2013 under en kortare period, men att han sedan flyttade in i fritidshuset.

Men vid den andra intervjun lämnar han en ny version:

– Ja, det blev fel och det vill jag korrigera och det erkänner jag att det var fel. Det var 2017 som jag flyttade in i huset.

Hur kan du ta miste på sådana detaljer?

– Ja, det blev fel. Och jag har haft dålig koll på min boendesituation. Jag har slarvat, det erkänner jag. Det har lett till misstag.

Från 2013 till 2017 har du bott i ditt pojkrum i villan, sen efter det har du bott i din mammas sommarstuga, är det så alltså?

– Jag förstår hur det kan uppfattas och jag förstår varför du ställer frågan. Men ja, det är så det är.

Tvingas backa

Men det är inte bara folkbokföringen som har varit fel.
I den första intervjun med Aftonbladet påstod Bengtzboe att han ägde fritidshuset.

– Det ägs formellt sett av min mor och mig.

Men det var inte sant och senare tvingades Bengtzboe backa.

– Jag menade inte att säga att jag var delägare. Jag ber om ursäkt om det har framkommit någon otydlig information.

Tvingas betala tillbaka

I första intervjun påstod Bengtzboe även att faktumet att han har varit folkbokförd på fel ställe inte har påverkat några ersättningar som han har fått.

Men det är också fel.

Bengtzboe tvingas nu betala tillbaka för reseersättningar som han har fått från riksdagen, eftersom de resorna inte har gått dit som han har påstått:

– Riksdagsförvaltningen tittar nu på hur mycket pengar det handlar om som jag också ska betala tillbaka, säger han.

Bengtzboe påstår att han inte har upptäckt att han felaktigt varit folkbokförd hemma i mammans villa - trots att adressen förekommer i flera officiella dokument.

– Jag är den första att erkänna att jag har haft dålig koll på min boendesituation. Jag har varit slarvig. Jag har inte uppdaterat min folkbokföringsadress. Det är fel, det är klantigt, det erkänner jag. Men det är så det här.

Varenda gång du deklarerar står det fel adress hela tiden. Jag förstår inte hur du kan undgå att inte se det?

– Nej, men jag har likväl missat det och inte reagerat över det. Det är fel av mig och det erkänner jag. Men det är så det är.

Hur mycket betalar du för att bo i fritidshuset?

– Jag betalar ingen hyra till min mamma.

Hur många nätter har din familj sovit i fritidshuset nu under vintern?

– Just den här vintern har det varit begränsat antal nätter. Bara en handfull nätter som vi har varit hemma.

Hela det här folkbokföringsupplägget har gett dig närmare 100 000 kronor i bostadsbidrag och över 60 000 kronor i så kallade Stockholmtraktamenten. Tror du skattebetalarna är nöjda med de här utgifterna till dig?

– Jag följer det regelverket som finns.

Men nu erkänner du att du knappt har varit i sommarstugan i vinter och ändå är det din bostad säger du. Är inte det lite att lura skattebetalarna?

– Det är klart att vi är där olika mycket under olika perioder. Beroendes på hur mycket tid som krävs av en i riksdagen och vilka andra åtagande man har. Just den här vintern har vi varit där ganska lite. Andra perioder är vi där desto mer.

Men hur ska väljarna och alla andra ha förtroende för dig, om du inte ens har koll på vilken adress du bor på, hur ska du då kunna ha koll på större frågor?

– Nej, jag förstår att det här reflekteras illa och jag förstår hur det uppfattas, men jag kan bara här ärligt svara på hur det faktiskt är och hur det ligger till. Jag har varit slarvig, jag erkänner det. Jag har gjort fel. Jag erkänner det. Och nu försöker jag rätta till det och korrigera det, så det blir rätt i framtiden.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna