Tusentals får lämna sina hem efter gettopaket

TT TT-Ritzau

Publicerad 2019-11-25

1000 bostäder är rivningshotade i bostadsområdet Vollsmose, som kallas Danmarks största getto. Arkivbild.

11 000 människor kan tvingas lämna sina hem till följd av det så kallade gettopaketet som danska folketinget antog förra året. Det visar den undersökning som tidningen Mandag Morgen gjort av hur många som berörs.

De som får lämna sina bostäder är både familjer, par och ensamstående. Dessutom kommer mer än 5 500 personer att flyttas tillfälligt medan deras bostäder renoveras.

Bostadsminister Kaare Dybvad medger att planerna påverkar många människors liv, men understryker att även om många kommer att behöva flytta så är det inte frågan om att människor ska tvingas från hus och hem.

– Det är klart att det är några som ska flytta från husen som ska rivas och jag förstår att det känns som ett intrång, säger han till tidningen.

Han förklarar att man har en normal utflyttning om 8–12 procent per år. Dessutom bor många på korttidskontrakt, så att antalet som i slutänden tvingas flytta är mindre än 11 000.

Den nya kartläggningen kommer bara några dagar innan bostadsministern offentliggör den nya gettolistan. Den presenteras den 1 december och allt tyder på att den kommer att peka ut 15 bostadsområden som "hårda" getton.

Bostadsbolagen står inför en gigantisk uppgift med att hitta nya bostäder till de boende, säger Bent Madsen, chef för bostadsbolaget BL, till Mandag Morgen.

– Nu handlar det om att göra det så skonsamt som möjligt och med respekt för den enskilda människan så att folk känner sig så trygga som möjligt.

Följ ämnen i artikeln