Supermöte – så ska slutstriden mot IS vinnas

Uppdaterad 2016-08-05 | Publicerad 2016-07-21

USA har samlat koalitionen som kämpar mot Islamiska staten till ett möte i Washington.

Målet är att besluta om en plan för att krossa terrorgruppen.

– Det är en kraftsamling. Viktigast är slaget om Mosul, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan.

Försvars- och utrikesministrar från ett 40-tal länder träffas under två dagar i Washington – för att diskutera slutstriden mot IS samt hur Irak och Syrien ska återuppbyggas efter terrorrörelsens fall.

USA:s försvarsminister, Ash Carter, berättade på onsdagen att de allierade har kommit överens om en plan för att slå ut IS militärt. Enligt honom kommer en utökad offensiv snart begränsa terrorgruppens ställningar till Raqqa i Syrien och Mosul i Irak. Tanken är att syriska och irakiska styrkor ska befria de båda städerna med stöd av koalitionens övriga vapenmakt och expertis.

– För att vara tydlig: Kulmen är nådd när IS förlorar kontrollen över städerna Mosul och Raqqa, sa Ash Carter, enligt AFP, på en pressträff på en flygbas utanför Washington.

Kampen långt ifrån över

Han betonade dock att IS militära kollaps inte innebär att gruppens nätverk och ideologi utplånas. Utrikesminister John Kerry påpekade även han att kampen är långt ifrån över.

– Terrorhandlingar fortsätter att vara ett ständigt hot, sa han, enligt AFP, och fortsatte:

– Men det är ingen vid det här bordet som inte tycker att pendeln slagit över.

Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan och USA-expert, förklarar att mötet syftar till en rejäl upptrappning av kampen mot IS.

– Det är en skärpning och man kommer att begära ytterligare stöd av andra länder. Sverige har ju till exempel 35 soldater på plats som tränar Peshmerga och de ska öka till 70. Alla länder kommer att ombedjas att bidra med mer, säger han.

Det är sedan tidigare känt att USA förstärker med 566 specialsoldater i Irak. Storbritannien meddelar nu att man dubblar sin styrka, från 250 till mer än 500 soldater. Syftet är att träna kurdiska och irakiska soldater.

Vill ha en framgång

Jan Hallenberg tror att president Barack Obama vill ha en rejäl framgång mot IS innan han avgår vid årsskiftet. Men professorn är osäker på hur realistiskt det är för koalitionen att inta Raqqa och Mosul.

– Vi vet inte hur mycket trupper IS har. Det finns säkerligen mer i Raqqa eftersom det är huvudfästet, men det är svårt att veta hur många krigare som finns i Mosul. Då är det också svårt att veta hur många som krävs för att slå ut dem, säger han.

– Men det är en uppladdning och de irakiska soldaterna går ju långsamt norrut.

Skulle Mosul falla vore det en fjäder i hatten för den amerikanske presidenten.

– Då skulle IS vara kolossalt försvagat i Irak.

De senaste två åren har koalitionen genomfört 14 000 luftangrepp mot IS. Sedan 2014 uppskattas IS ha förlorat ungefär hälften av sin mark i Irak och 20-30 procent av sina erövringar i Syrien.

"Attentaten kommer att fortsätta"

Samtidigt som IS försvagas militärt tar nätverket flitigt på sig ansvaret för terrordåd – senast lastbilsdådet i Nice, tågattacken i Tyskland och bombdådet i Bagdad.

– Men det är oklart hur nära de här personerna står IS och om de tagit direkta order, säger Jan Hallenberg.

Enligt honom lär IS fortsätta att vara ett hot även om koalitionen segrar på slagfältet.

– Attentaten kommer att fortsätta under överskådlig framtid.

Jan Hallenberg anser att många länders politiska intressen just nu sammanfaller med viljan att utplåna IS och att mötet i Washington ska ses i det ljuset. Han pekar exempelvis på situationen i Storbritannien efter brexit och att Barack Obama snart lämnar sitt ämbete.

– Flera av de stora länderna i koalitionen har intresse av att öka trycket. Samtidigt ser man en försvagning av IS styrka på marken. Staden Falluja föll tidigare än vad jag trodde i alla fall och då vill man trycka på.

Erbjudande om möte i Sverige

Den svenska regeringen har vid mötet bjudit in koalitionens medlemmar till en ny samling i Sverige i höst.

– Jag har meddelat att vi är positiva att ställa oss som ansvariga för en konferens i Sverige på policy director-nivå, en hög tjänstemannanivå på försvarsdepartementen, för hela koalitionen den 20 september, säger Peter Hultqvist till TT.

En befrielse av Mosul anses inte bara vara oerhört svår att genomföra, utan tros också få betydande efterverkningar. Miljontals civila kan tvingas fly från Mosul, vilket kräver omfattande humanitära insatser.

– Allt det här som görs måste också diskuteras i ett bredare perspektiv, med humanitära och stabiliserande insatser och långsiktigt samhällsbyggande insatser. Det markerades också i dag, att vi inte bara kan se det här ur militär synpunkt, säger Peter Hultqvist.

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till
terrorvälde