”Fler olyckor under sportlovshelgerna”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-05

Det är sportlovstider och på söndag avgörs Vasaloppet.

En riktig trafikhelg stundar.

– Var försiktig på vägarna. Det är fortfarande vinterväglag i nästan hela landet, säger Thomas Andersson på Vägverket.

Helgen som kommer är avslutningen på sportlovet för många svenskar. Vägarna blir hårt trafikerade och olycksrisken ökar.

– Det sker fler olyckor totalt under sportlovshelgerna. Det är tyvärr vanligt att man festar till det i fjällstugan och tar bilen dagen efter med alkohol kvar i kroppen. Ändå är andelen allvarliga tillbud är färre än normalt eftersom hastigheterna blir lägre när det är trångt på vägarna, säger Thomas Andersson, informatör på Vägverket.

Vinterväglag i hela landet

Prognosen säger dock att vädret blir klart i stora delar av landet under helgen, vilket gör väglaget mer förutsägbart.

– Vi har inga vädervarningar, men det råder vinterväglag i nästan hela landet och man måste köra försiktigt. Så här i vårvintern kan det hamna mycket smältvatten på vägarna och det kan bildas isfläckar där man minst anar det, säger Thomas Andersson.

Vasaloppet betyder köer

På söndag avgörs Vasaloppet. Det gör vägarna kring Mora extra hårt trafikerade hela helgen och det finns risk för köbildning.

– Det finns flera olika alternativ för den som kör mellan Mora och Stockholm, riksväg 70 och 71, och E45 mot Idre. Håll koll på Vägverkets hemsida (www.vv.se) för att lättare kunna välja hur du ska köra, säger Thomas Andersson.

Om man inte själv åker Vasaloppet och måste köra genom Dalarna bör man undvika riksväg 70, enligt Per Strid informationschef för Vasaloppet.

– Där kan man räkna med köer. Särskilt på söndag, säger han.

Strid rekommenderar också att den som kört loppet ska undvika att sätta sig vid ratten samma dag.

– Man är trött och har sämre reaktionsförmåga. Vill det sig illa kan man somna vid ratten, säger Per Strid.