Ask: Det är ett misslyckande

Publicerad 2012-09-04

201 kvinnor har dödats av sina män – nu medger ministern allvarliga brister

CHATTADE MED LÄSARNA Justitieminister Beatrice Ask har erkänt flera brister i samhällets hjälp till utsatta. Till exempel att stödet kvinnor kan få varierar över landet.

Kvinnorna bad om hjälp – ändå dödades de.

Justitieministern medger att brister finns.

– Jag reagerar givetvis med bestörtning, säger Beatrice Ask om att antalet dödade kvinnor enligt Aftonbladets granskning nu är 201.

I går svarade justitieminister Beatrice Ask (M) på läsarnas frågor i Debatt live på aftonbladet.se med anledning av den nya siffran i Aftonbladets återkommande granskning av kvinnor som dödas av sina män.

– Det är ett misslyckande för samhället när människor mördas. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt problem som vi måste komma till rätta med. Självklart önskar vi alla att insatserna kunnat förhindra dessa mord.

Antalet dödsoffer stiger

I snart fyra år har vi granskat samtliga fall då en kvinna dödats av en man, pojkvän, sambo eller exman i Sverige under 2000-talet. För varje år stiger antalet döds­offer. Nu är siffran 201.

De allra flesta dödas för att de lämnat, eller är på väg att lämna, en relation med hot, kontroll eller våld.

Hjälpen kommer sent

Det vet vi – och det ska även polis, socialtjänst, åklagare, domstol och poli­tiker veta. En majoritet av kvin­­norna i vår granskning hade dessutom bett om hjälp innan de dödades.

Ändå kunde det ske.

Beatrice Ask medger sitt ansvar för allvarliga brister i hur samhället förmår hjälpa de som ber om hjälp:

Stödet kvinnorna kan få varierar över landet.

Riskbedömningar görs inte alltid trots att polisen fått utbildning.

Insatserna till kvinnorna som söker hjälp har kommit för sent.

Redan våren 2009 krävde vi en noll­vision mot kvinno­morden.

Även den frågan dök upp i chatten.

– Det måste i var­je fall vara ambitionen. Det är uppenbart att det bör gå att få ner antalet, svarade Beatrice Ask.

Så går granskningen till

Våren 2009 räk­na­de vi för första gången alla fall då en kvinna dödats av en man eller exman i Sverige under 2000-talet. Då var de 153. Sedan dess har vi fortsatt räkna.

I går berättade vi att siffran stigit till minst 201 dödade kvinnor.

Någon gång varje år vänder vi oss till samtliga polismyndigheter och begär ut uppgifter om anmälningar gällande mord, dråp och vållande till annans död.

Vi räknar fall där det finns en fällande dom eller en avslutad polisutredning som slagit fast att det handlar om mord och vem gärningsmannen är. Vi räknar även fall där det finns en häktad gärningsman som gjort säkra med­givanden.

Granskningen gäller dödligt våld mot kvinnor i nära relationer. Med nära relation avser vi en kärleksrelation. Gärningsmännen var pojkvän, sambo, make eller ex till den dödade kvinnan.

Hela Aftonbladets granskning finns på vår blogg HÄR!