Narkotikahundar sätts in på Malmöskolor

TT

Publicerad 2019-01-16

Det ska bli svårare att gömma narkotika i elevskåpen i Malmös skolor. Under våren kommer utvalda skolor att genomsökas av narkotikahundar. Arkivbild.

I Malmö ska man låta narkotikahundar söka igenom utvalda skolor. Det ska ske i brottsförebyggande syfte och är en del av pilotprojektet Drogfri skola.

Narkotikahundar kommer under vårterminen att genomsöka några av Malmös skolor. Om projektet faller väl ut kommer alla Malmös skolor ges möjlighet att genomsökas av narkotikahundar.

Eleverna får inte i förväg veta vilka skolor som ska genomsökas eller när det ska ske, men det kommer inte att ske under skoltid. Om hundarna markerar inom skolans område kommer en förundersökning att inledas, vilket ger polisen rätt att öppna låsta skåp eller andra utrymmen där hunden har markerat.

”Vi hoppas att projektet efter sommaren övergår i löpande verksamhet så att alla berörda skolor får denna insats”, säger Jonas Törnebladh, säkerhetssamordnare vid Malmös grundskoleförvaltning, i ett pressmeddelande från polisen.

Pilotprojektet kallas Drogfri skola och genomförs i samarbete mellan polisen och Malmö stads båda förvaltningar för grundskolan respektive gymnasiet och vuxenutbildningen.