Mordmisstänkte 16-åring i flera år känd av socialtjänst i Huskvarna

Publicerad 2018-09-18

16-åringen som är misstänkt för mordet på hemlöse Gica släpptes först fri, men häktades sedan igen.

Nu framkommer att han varit känd av socialtjänst efter flera anmälningar – under minst tre års tid.

– Ja, det är fruktansvärt allvarligt, säger Eric Winbladh vid socialnämnden till Sveriges Radio.

Hemlöse Gica mördades i början av augusti i år och fyra pojkar kopplades snabbt till dådet. Enligt uppgifter ska Gica under lång tid trakasserats av pojkarna, vilket misstänks ha kulminerat i mordet den 8 augusti.

En 16-åring häktades misstänkt för mordet, men försattes i torsdags på fri fot, för att redan på fredagen bli häktad igen, efter ett beslut av hovrätten.

Tre orosanmälningar gjorda

Nu framkommer nya uppgifter om 16-åringen, enligt Sveriges Radio.

Pojkens grundskola ska vid tre tillfällen ha gjort orosanmälningar till socialtjänsten. Vid ett tillfälle ska även socialtjänsten ha gjort en polisanmälan och uttryckt sin oro för pojken, skriver SR.

En förundersökning inleddes, men lades ner.

Nu väcks tankar om självkritik från socialnämnden i område öst i Jönköpings kommun.

– Vad har vi gjort, och vad kunde vi ha gjort bättre så att detta inte skulle ha hänt? Det måste vi nu utvärdera. Vi har gett bistånd till en speciell skolplacering, men kunde vi ha gjort mer? säger Eric Winbladh (S), tjänstgörande ordförande i socialnämnden till SR.

”Inte gjort vad vi kan”

Han fortsätter:

– Min uppfattning är att vi vet inte riktigt än om vi har gjort vad som kan förväntas, säger Eric Winbladh från Socialnämnden.

SR: Om åtminstone en av pojkarna varit känd hos Socialtjänsten i flera års tid och så händer något sådant här, är inte det ett misslyckande?

– Ja, det är fruktansvärt allvarligt. Det är ingen tvekan om det. Då tycker jag att vi måste ifrågasätta om våra insatser har varit tillräckliga.

Den 16-årige pojken nekar till brott.