Expert: Stulna regalier kan ha smälts

Carl Cato/TT

Publicerad 2019-01-29

Amatörer eller utförare av ett beställningsjobb. Enligt en expert från Europol är det de mest sannolika förklaringarna till stölden av kungliga begravningsregalier från domkyrkan i Strängnäs.

I morgon inleds rättegången mot den 22-årige man som misstänks ha stulit två guldkronor och ett riksäpple ur Strängnäs domkyrka. Föremålen ingår i de så kallade begravningsregalier som lät framställas till kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. Även i en internationell jämförelse anses de vara av exceptionell kvalitet.

Värdet på de stulna föremålen har uppskattats till 65 miljoner kronor, men ur ett kulturhistoriskt perspektiv är de ovärderliga.

– Allting har ett ekonomiskt värde, men det här är som när huset brinner ner och bilderna på barnen försvinner. Det här har ett annat värde, det är en del av vår historia och det är inte bara Strängnäs som är bestulet, utan hela Sverige, har Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, tidigare sagt till TT.

Fler misstänkta

Vittnen till den fräcka kuppen har berättat om hur två personer sågs lämna domkyrkan på cykel, och hur de senare fortsatte flykten i en motorbåt. Fler misstänkta finns, enligt polisen, även om ingen utöver 22-åringen är frihetsberövad i nuläget.

De stulna regalierna har inte återfunnits och en separat förundersökning pågår som ett led i jakten på de stulna föremålen. Åklagaren Reena Devgun ledde den förundersökning som ligger till grund för åtalet mot 22-åringen. Hon utesluter inte att föremålen har smugglats ut ur Sverige.

Genom samarbete med Interpol eftersöks regalierna över hela världen. Men att sälja de unika föremålen på den öppna marknaden är naturligtvis omöjligt, så var kan de ha tagit vägen?

– Det finns två möjligheter, säger Michel Will, expert på stulen konst hos den europiska polisorganisationen Europol.

– Antingen handlar det om amatörer som inte vet vad det är de har stulit. Vi hade en liknande stöld i Berlin nyligen. Ett stort guldföremål stals från ett museum och när tjuvarna insåg att de inte kunde sälja det så sågade de isär det och smälte ner metallen, fortsätter han.

Ett beställningsjobb

Det andra alternativet är att regalierna stulits på beställning av en samlare.

– Det är omöjligt att säga hur vanligt det är, men det händer, vi har sådana ärenden, säger Michael Will.

Enligt Europol utgör försäljning av stulen konst och historiska föremål den tredje största illegala marknaden i Europa. Hur mycket pengar som omsätts årligen vet ingen, men det handlar om mycket pengar. I genomsnitt beslagtas 25 000 föremål varje år av polis runt om i Europa.

– Den största delen utgörs av arkeologiska föremål och mynt, säger Michael Will.

– Det är omöjligt att beräkna hur stor den här marknaden är eftersom många föremål inte finns dokumenterade från början. Ofta säljs de öppet på internet och köparna vet inte att det handlar om arkeologiska föremål som är olagliga att sälja.

Ett tredje alternativ är att tjuvarna försöker sälja föremålen till den de stulit dem ifrån. Så var fallet när målningar av Rembrandt och Renoir stals från Nationalmuseum i Stockholm. Svenska kyrkan uppger dock för TT att något erbjudande om att få tillbaka regalierna mot betalning inte har förekommit.