Kultur kan skydda mot alzheimer

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2019-02-23

Korsord, körsång och teaterbesök kan minska risken för alzheimer.

Enligt en ny studie löper kvinnor som håller i gång hjärnan med exempelvis kulturella aktiviteter mindre risk att drabbas av sjukdomen senare i livet.

Varje år får omkring 15 000 svenskar diagnosen Alzheimers sjukdom. Men det finns flera saker som minskar risken att drabbas. Att fysisk aktivitet är viktig är sedan tidigare känt, men nu visar forskning vid Göteborgs universitet att även till exempel att gå på teater, att lösa korsord eller att spela ett instrument kan skydda.

– Vi har kunnat se att de här hjärnstimulerande aktiviteterna skyddade mot Alzheimers sjukdom oberoende av hur fysiskt aktiva kvinnorna var, säger Jenna Najar, som är läkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Det som också är unikt med vår studie är att vi har kunnat särskilja de här två formerna av aktivitet och se vad de har för egen effekt på demens.

Stora skillnader

De 800 kvinnorna som ingår i materialet var i åldrarna 38–54 när befolkningsstudien som ligger till grund för forskningen startade 1968. De fick bland annat svara på frågor om i vilken utsträckning de ägnade sig åt hjärnstimulerande och fysiska aktiviteter.

Under de 44 åren som kvinnorna följdes drabbades 194 av dem av demens. Men skillnaderna i vilka som drabbades var stora.

Kvinnorna med flest hjärnstimulerande aktiviteter hade 34 procent lägre risk att utveckla demens och 46 procent lägre risk att få alzheimer än kvinnorna som hade lägst antal liknande aktiviteter.

När det gäller fysisk aktivitet hade gruppen med högst aktivitet 52 procent lägre risk att utveckla demens som orsakas av kärlsjukdomar i hjärnan, jämfört med dem som inte var fysiskt aktiva.

Vardagsmotion viktig

– Det vi också kunde se är att man inte behöver vara så mycket aktiverad i fysiska eller hjärnstimulerande aktiviteter. Det finns en effekt redan vid att promenera fyra timmar per vecka, säger Jenna Najar.

Det är enbart kvinnor som ingår i studien. Men enligt Jenna Najar bör resultaten gälla även män som är kulturellt och fysiskt aktiva.

– Vi har egentligen ingen anledning att tro att det inte skulle vara samma effekt hos män, säger hon.

– Det finns vissa könsskillnader, man har till exempel sett att kvinnor i högre utsträckning drabbas av demens och alzheimer. Men man misstänker att skillnaden i första hand beror på att kvinnor lever längre än män.