Domstol: Olagligt att döda hundar för mat

avMiriam Bratt, TT

Foto: Ahn Young-joon
Hundar i en bur under en protest utanför parlamentet i Sydkoreas huvudstad Seoul 2016. Arkivbild.

En domstol i sydkoreanska staden Bucheon har slagit fast att det är olagligt att döda hundar för att äta dem.

Nu hoppas djurrättsorganisationer att domen ska leda till att man slutar äta hundkött i landet.

– Hundköttsindustrin kommer att ta stor skada på grund av domslutet, säger djurrättsorganisationen Cares ledare Park So-youn enligt South China morning post.

Det är olagligt att döda hundar för kött – det har nu en domstol i sydkoreanska staden Bucheon fastslagit. Att äta hundkött är en gammal sydkoreansk tradition och varje år äts en miljon hundar i landet.

Men den nya domen har fått djurrättsorganisationer i landet att hoppas på att beslutet ska vara en del i ledet till att konsumtionen av hundkött ska försvinna helt.

– Det är väldigt viktigt eftersom det är det första domstolsbeslutet som säger at det är olagligt att döda hundar för hundkött, säger djurrättsorganisationen Cares advokat Kim Kyung-eun enligt South China morning post.

Hundfarmsägare får betala böter

Och beslutet har kommit i samband med att just Care anmälde en ägare av en hundfarm i just staden Bucheon med anklagelser om att skulle döda djur utan anledning, något som även Expressen skrivit om.

Fallet gick till domstol och domen ledde till att hundfarmsägaren tvingades betala tre miljoner won i böter, vilket motsvarar ungefär 24 000 kronor. Mannen har valt att inte överklaga domen.

En miljon hundar äts varje år

Uppskattningsvis en miljon hundar dödas och äts varje år i Sydkorea men efterfrågan har minskat kraftigt de senaste åren i takt med att allt fler sydkoreaner böjar se hundar mer som husdjur.Det finns i dag ingen direkt lag mot att slakta och äta hundar men myndigheter har använt sig av djurskyddslagar och hygienregler för att förbjuda slaktmetoder som ansetts för grymma och för att stänga ner enskilda hundfarmar.

Parlamentet har även börjat se över ett lagförslag som skulle göra det olagligt att slakta och äta djur som inte klassas som boskap, så som kor, grisar och får. Men kritiker anser att ett sådant förbud skulle innebära dubbelmoral och att samma regler bör gälla för alla djur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Sydkorea