Brexit: "Början på utmärkt framtida relation"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-12-13

EU:s nye permanente rådsordförande Charles Michel i mitten, flankerad av ordförandelandet Finlands statsminister Sanna Marin till vänster och nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen till höger.

Valet är gjort. Storbritannien har sagt sitt. Snart är brexit här.

De 27 kvarvarande EU-ländernas ledare räknar med svåra fortsatta förhandlingar om frihandel – men också goda resultat.

– Vi är redo, hälsar nye rådsordföranden från Bryssel.

Vid årets sista EU-toppmöte behövde inte statsminister Stefan Löfven (S) och övriga stats- och regeringschefer särskilt många minuter på sig för att diskutera brexit.

Nye permanente rådsordföranden Charles Michel har gratulerat Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till valsegern i torsdags och skickar också över en uppmaning.

– Vi förväntar oss att det brittiska parlamentet nu kommer att rösta så fort som möjligt om utträdesavtalet. Vi är redo att inleda nästa fas. Vi är också redo att försvara och stå upp för europeiska intressen, säger Michel på presskonferensen efter toppmötet.

Adjö i januari?

Nu väntar en snabb brittisk parlamentsomröstning om utträdesavtalet, troligen redan före jul. Därefter ska även EU-parlamentet formellt acceptera utträdet, vilket väntas ske kring den 15 januari.

Därefter kan EU-flaggorna halas i Storbritannien. När klockan slår över till midnatt den 31 januari 2020 kommer med största sannolikhet Storbritanniens tid i EU att vara över, 47 år efter inträdet 1973.

Förändringen blir dock i första hand kosmetisk. Om utträdet – som det verkar – sker i enlighet med det avtal som förhandlats fram så har EU och Storbritannien redan enats om en övergångsperiod som i princip innebär att företag och medborgare inte kommer att märka särskilt mycket av brexit fram till åtminstone den 31 december 2020.

Under tiden ska nya förhandlingar hållas, om hur allt ska fungera därefter.

"Svår uppgift"

Förhandlingarna lär dock bli allt annat än lätta. I princip alla bedömare har konstaterat att det som EU och Storbritannien käbblat om de senaste åren varit den enkla delen i det brittiska utträdet – att enas om ett utträdesavtal.

Nu kommer det verkligt svåra: att inom ett år hitta nya avtal om handel och alla möjliga sorters samarbeten och regler.

– Det är en mycket svår förhandling som förestår och det är mycket kort tid. Från den första februari till den sista december 2020 så ska vi förhandla fram frihandelsavtal, vi ska tala fiskeavtal, vi ska ha säkerhetsarrangemang och så där. Det där är någonting som normalt tar flera år – så det är en väldigt svår uppgift, konstaterar EU-minister Hans Dahlgren (S).

Optimism

Även Stefan Löfven oroas över tidsbristen, samtidigt som han är optimistisk om att båda sidor kommer att jobba så hårt man kan.

– Båda parter har ju all anledning att se till att det blir en bra relation. Storbritannien har inte uttalat något annat. Det är viktigt för oss båda nu. Så jag litar på att vi kommer att hitta ett bra avtal. Det är ett avtal som ska gälla för lång tid framåt, säger Löfven efter toppmötet i Bryssel.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen är för sin del mer poetisk.

– Det här är inte slutet på något. Det är början på en utmärkt framtida relation mellan goda grannar, säger von der Leyen på sin presskonferens.

Följ ämnen i artikeln