Protester utanför Hongkongs polishögkvarter

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-07-02 | Publicerad 2019-06-21

Tusentals demonstranter har samlats vid Hongkongpolisens högkvarter med krav om att stadens borgmästare Carrie Lam avgår. De vill även att demonstranter som gripits i samband med den senaste tidens protester släpps.

De svartklädda demonstranterna samlades inledningsvis vid en regeringsbyggnad, strax före rusningstid, och blockerade trafiken på en av stadens viktigaste genomfartsleder. De tågade sedan i hettan mot polisens huvudkontor och skanderade slagord, bland annat med krav om att de som gripits ska släppas.

– Genom att vi samlar människor här och visar att vi inte håller med om regeringens utlämningsplaner, så sätter vi press på dem, säger studenten Edison Ng, som lägger till att det är oklart hur länge de stannar.

– Att stanna eller inte, folket kommer att avgöra det, säger han.

Protesterna har sitt ursprung i ett förslag om att det ska bli möjligt att lämna ut brottslingar till bland annat Fastlandskina. Demonstranterna fruktar att Hongkongbor på så vis ska kunna lagföras inom Fastlandskinas icke-transparenta och politiskt kontrollerade rättssystem.

Förslaget har tillfälligt stoppats till följd av de massiva demonstrationerna och Carrie Lam har bett om ursäkt för att hon inte lyssnade tillräckligt på protesterna tidigare. Hon har däremot avfärdat avgångskraven.

Demonstranterna vill att förslaget dras tillbaka helt.