Fem coronanyheter fredagen den 3 april

Uppdaterad 2020-04-06 | Publicerad 2020-04-03

Sverige har 333 bekräftade dödsfall, Anders Tegnell är självkritisk hos ”Skavlan” och på söndag kväll sänder kung Carl XVI Gustaf en hälsning till folket.

Här är fem nyheter om coronaviruset den 2 april.

● 333 döda i Sverige

Sverige har nu över 6 000 bekräftat smittade av coronaviruset och 333 rapporterade dödsfall. Det visar den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten, som presenteras på den dagliga pressträffen.

– Vi nu har drygt 6 000 fall och kurvan fortsätter uppåt som vi har sagt senaste dagarna, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, som samtidigt betonar att det finns en eftersläpning i siffrorna.


● Tegnell självkritisk – i ”Skavlan”

Sverige hade kunnat göra mer tidigare i kampen mot coronaepidemin. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell som gästar SVT:s ”Skavlan”.

– Jag tror alla blev chockade när det blev som det blev i Italien.


● Ny studie: Malariamedicin kan hjälpa

Malariamedicinen hydroxiklorokin kan skynda på läkningen för lindrigt covid-19-sjuka, visar ny forskning. Men det är inte säkert att preparatet hjälper allvarligt sjuka.

– Vi vet inte hur bra det fungerar på människor som är svårt sjuka, säger infektionsläkaren William Schaffner vid Vanderbilt-universitetet i USA.


● Presidentens coronakur: Ishockey, vodka och bastu

Vitrysslands president rekommenderar ishockey, vodka och bastu mot coronaviruset. I Turkmenistan grips den som säger corona offentligt.

– Lev livet som vanligt, säger Mexikos president.

Här är länderna som spelar ner coronautbrottets farlighet.


● Kungen skickar en tv-hälsning

På söndag kväll kommer SVT att sända en hälsning från kung Carl XVI Gustaf till svenska folket med anledning av coronaepidemin, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Hälsningen, som sänds strax innan Rapport, kommer från Stenhammars slott i Södermanland, där kungen och drottningen befinner sig sedan en tid tillbaka.


PODD Viruset har satt stora delar av idrottsvärlden på paus
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln