Så kartlades stortjuven i Uppsala

Publicerad 2020-03-04

Tack vare internationellt samarbete kring misstänkta brottslingars dna och fingeravtryck har Uppsalapolisen klarat upp en av de största stöldhärvorna på många år, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Den utpekade huvudmannen, en 29-årig man från Rumänien, hade falska id-papper men kunde ändå kartläggas med hjälp av fingeravtryck. En så kallad prümsökning avslöjade inte bara att 29-åringen dömts för inbrott i både Danmark, Norge, Tyskland och Rumänien. Han har tidigare också både dömts och utvisats från Sverige, skriver UNT.

Bakom arbetet att kartlägga 29-åringen står Uppsalapolisens nya IOH, internationella operativa handläggaren Lotten Öhman.

IOH kan via polisens internationella kanaler få fram om den misstänkte använder sig av flera identiteter i olika länder och om personen är misstänkt och dömd för brott sedan tidigare.

– Det spelar ingen roll om brotten har skett i Tyskland eller i Sverige. Påföljden kan bli större om personen tidigare har dömts för liknande brott i ett annat Schengenland. Faktumet att det handlar om en brottsbelastad person, ger åklagaren mer att bygga sitt mål på och också få den misstänkte dömd till ett längre straff, säger Lotten Öhman.

I februari åtalades 29-åringen för 21 villainbrott i bland annat Uppsala, Bålsta och Stockholm.

Stöldgodset hittades av polisen i en lägenhet i Spånga i Stockholm. Cirka 500 föremål beslagtogs, främst smycken och klockor. Enligt polisen var beslaget så omfattande att man fick använda lastbil för transporten.

Rättegången startar 10 mars i Uppsala tingsrätt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln