Extremhögern hoppas i Slovakien

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-02-27

Närmast nynazistiska LSNS siktar högt inför helgens parlamentsval i Slovakien.

Trots en viss nedgång i opinionsstödet kan partiledaren Marian Kotleba bli "kungamakare" när en ny regering ska bildas.

Den 42-årige ledaren för Folkets parti – Vårt Slovakien omger sig gärna med kortsnaggade och uniformsklädda anhängare.

Han har flitigt hyllat andra världskrigets slovakiske diktator Jozef Tiso, kampanjar både mot "politisk maffia" och "romska parasiter" och i partiprogrammet talas om hur landet behöver skyddas från invasionshotande "muslimska horder".

– Är det inte dags för oss att sträcka på våra krökta ryggar och säga att det är nog nu? frågar han de närvarande på ett valmöte i Topol'cany, när nyhetsbyrån Reuters kommer på besök.

Näst störst?

Kotleba och LSNS står så långt ut på ytterkanten att de i EU-parlamentet inte ens delar partigrupp med Marine Le Pens franska Nationell samling eller spanska Vox.

Genom åren har partiet varit starka motståndare mot medlemskapet i såväl Nato som EU, även om det sistnämnda nu har tonats ner en aning.

Kanske har det bidragit till partiets allt större väljarbas. Inför helgens parlamentsval har LSNS till och med varit uppe som näst störst i vissa opinionsmätningar, med stödsiffror på nästan 15 procent.

Nyckelroll

Nu talar gissningarna ändå om att LSNS sannolikt får nöja sig med en tredjeplats i valet, efter regeringsdominerande socialdemokratiska Smer och konservativa Olano.

De större partiernas siffror är dock långt ifrån tillräckliga för att bilda regering på egen hand. Det ger i stället Kotleba och LSNS en nyckelroll när det gäller att aktivt eller passivt ställa sig bakom en ny koalition.

– I Slovakien tenderar politikerna att tala om ansvar för landets stabilitet och sin beslutsamhet för att undvika kaos och nyval. Därför kan vi inte utesluta en regering med Smer, eller åtminstone dess mest radikala fraktion, tillsammans med LSNS och något tredje parti. Glöm inte att ett liknande scenario en gång inträffade i Österrike, säger statsvetaren Matus Sloboda till Reuters.

Korruption

LSNS har kunnat dra fördel av ett allmänt missnöje över korruptionsanklagade politiker. Mordet 2018 på journalisten Jan Kuciak, som bidrog till att förre premiärministern Robert Fico tvingades avgå, har lett till stora demonstrationer.

Även högerpartiet Olano satsar på antikorruptionsspåret.

"Slovakiska statens egendom", stod det på en skylt som sattes upp vid socialdemokratiske förre finansministern Jan Pociateks villa i franska Cannes.

– Jag tror stadigt på att vi den 29 februari kommer att sätta stopp för det här och vrida halsen av maffian, säger Olano-ledaren Igor Matovic i en kampanjfilm inför valet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln