Borgmästaren förbjuder matleveranser till flyktingar

Publicerad 2017-03-03

Borgmästaren Natacha Bouchart förbjuder matleveranser till migranter för att förhindra att ett nytt flyktingläger byggs upp i Calais.

Polisen har nu börjat skjuta tårgas mot hjälparbetare, enligt uppgifter på plats.

– De vill stoppa distributionen och de vill stoppa människor från att sova i området, säger Sarah Arrom från organisationen Utopia56 till brittiska tidningen Guardian.

Sarah Arrom har varit på fältet nära motorvägen utanför Calais de senaste fyra månaderna, berättar hon för tidningen. Hon delar ut mat till de som behöver efter att det förra lägret, kallat ”Djungeln”, revs i oktober. Hundratals flyktingar och migranter har återvänt till området sedan lägret revs, många av dem saknar någonstans att bo.

Hon känner inte igen bilden av att området skulle innebära ett säkerhetshot, som borgmästaren Natacha Bouchart, från högerpartiet Republikanerna, anser.

”Personligen emot det”

Bouchart har sagt att hon ska införa regler för att ”förbjuda distributionen av mat till migranter” som kommer att gälla omgående. Enligt tidningen Independent har dokument om förbudet satts upp i området där Djungeln tidigare låg. Bouchart är generellt negativ till att volontärer hjälper flyktingar och migranter i regionen, uppger hon.

– Jag är personligen emot det, även om det är svårt att säga så på en humanitär nivå, säger hon enligt La voix du nord.

Sedan tidigare har myndighetspersoner förhindrat hjälporganisationer på plats att öppna upp duschar för tonåriga migranter, uppger Guardian.

Skjuter tårgas

Nu har polisen börjat skjuta tårgas mot hjälporganisationerna, som allt oftare genomför hemliga hjälpaktioner. Två gånger den här veckan har tonåriga migranter också gripits av polis när de besökt ett katolskt center för att duscha, enligt Sarah Arrom.

– Förhållanden blir mer och mer problematiska för migranterna. De sover inte, de får inte duscha, de blir mer och mer trötta. Vi är verkligen oroade för deras framtid, säger hon till Guardian.

Hjälporganisationer på plats är framförallt oroliga för hur de ensamkommande barnen, som är i majoritet bland de över 400 nyanlända migranterna i norra Frankrike, ska överleva.

Sökte sig till England

Frankrikes inrikesminister Bruno Le Roux sa vid ett besök i onsdags att något nytt läger inte kommer att byggas i Calais. Han sa dock också att man inte kan förbjuda matdistribution, som Bouchart nu vill.

När Djungeln tömdes i oktober förra året flyttades omkring 6 000 människor från platsen. Många av dem hänvisades till olika typer av mottagningscenter för att söka asyl. Ungefär 500 barn överfördes till Storbritannien, trots att ännu fler fått löfte om en överföring på grund av asylskäl. Snart kom uppgifter om att flera av de ensamkommande barnen som blivit kvar i Frankrike inte fick den vård de behövde, och att många sökte sig tillbaka till fältet i Calais.

En majoritet av de som hamnat i Djungeln i Calais har önskat söka sig vidare till Storbritannien, men inte lyckats trots livsfarliga försök genom tunneln över Engelska kanalen.