KD-kravet: EU måste stoppa stödet till Unrwa

Publicerad 2024-02-14

David Lega.

BRYSSEL. Efter anklagelserna om att anställda hos FN-organisationen Unrwa deltagit i terrorattackerna i Israel, debatteras nu EU:s stöd till Unrwa i EU-parlamentet.

Kristdemokraterna kräver att stödet pausas.

– Vi måste se till så att pengarna inte går till terrorism, säger David Lega (KD).

Följ ämnen
Israel
Gaza

Trots att flera enskilda medlemsländer har valt att stoppa stödet till FN-organisationen Unrwa, står EU än så länge fast i sitt stöd.

Anställda i organisationen anklagas för att ha deltagit i attackerna i Israel den 7 oktober och bland andra Sverige har valt att pausa stödet.

Nu har frågan blivit en het potatis i Bryssel. På tisdagen besökte Marta Lorenzo, chef för Unrwa:s Europarepresentation, EU-parlamentet för att svara på frågor om anklagelserna mot organisationen.

Lorenzo möttes av applåder när hon slog fast att inga andra organisationer kan göra det arbete som Unrwa gör på plats i Gaza. Hon konstaterade också att pausen i stödet kommer med en risk för Europa.

– Om vi upphör med vår verksamhet kommer mer instabilitet till regionen och, vågar jag säga, även till Europa, sa hon.

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Evin Incir är mycket kritisk till att Sverige och andra länder pausat stödet till Unrwa. Hon anser att EU måste fortsätta ge bistånd till organisationen.

– Det är skamligt att Sverige och ett par andra länder har fryst sitt stöd till Umrwa med tanke på att anklagelserna inte har styrkts med några bevis. Anklagelser mot ett fåtal leder till att en hel befolkning utsätts för kollektiv bestraffning, säger Evin Incir.

Evin Incir.

– EU bör fortsätta ge stöd och dessutom öka stödet, såsom Spaniens socialdemokratiska regering har gjort.

Om det visar sig att anklagelserna stämmer, finns det någon gräns då för när du anser att stödet till Unrwa ska pausas?

– Det finns andra organisationer på plats men Unrwa är den organisation som i decennier har gett stöd till palestinska flyktingar och har den erfarenheten, så det går inte att byta ut Unrwa mot någon annan organisation.

”Har aldrig hört om ett större misslyckande”

Kristdemokraternas David Lega är av en annan åsikt. Han anser att även EU nu måste pausa stödet till Unrwa.

– Vi måste se till så att pengarna inte går till terrorism, säger han.

David Lega var mycket kritisk när han talade i parlamentet under frågestunden med Unrwa:s Marta Lorenzo.

– Jag har aldrig hört om ett större misslyckande i ett humanitärt projekt, sa han i parlamentet.

Kristdemokraten anser att det ännu saknas svar från Unrwa om deras verksamhet. Nu vill han se ett omtag i biståndet till Gaza.

– Ingen säger att Unrwa ska läggas ner i dag. Det handlar om att skapa möjligheter till en hållbar övergång till något som faktiskt fungerar om det visar sig att anklagelserna är sanna. Vi ser mer och mer bevis på att de verkar vara sanna, säger han.

Tomas Tobé.

M-toppen: ”Tycker inte att vi är där nu”

Moderaternas parlamentariker Tomas Tobé hamnar mittemellan S och KD i sin syn på biståndet till Unrwa. Han anser inte att EU ska pausa stödet just nu.

– Jag tycker inte att vi är där nu. Nu är det viktigt att bevis presenteras, att Unrwa ger större klarhet i vilka åtgärder som kommer att vidtas och vad som är sant eller inte. Därefter får man dra slutsatser.

Är det rätt av Sverige att pausa sitt stöd?

– Jag har en förståelse för att Sverige har fattat det här beslutet. Men jag tror att många behöver ta del av den fakta som kommer fram, sedan får man se vilka beslut man behöver fatta i framtiden.