S-toppen rasar mot regeringens visitationszoner: ”Tragiskt”

Publicerad 2024-02-08

Regeringens visitationszoner sågas av Socialdemokraterna, som kommer att rösta nej till förslaget.

– Vi kommer att rösta nej och vi kommer att lägga fram ett eget förslag om att förbättra visitationsmöjligheterna i hela Sverige, säger S rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.

På torsdagsmorgonen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att Tidöpartierna nu går vidare med att införa visitationszoner.

Det innebär att polis ska få utökade befogenheter för att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke, inom avgränsade områden.

Zonerna ska införas den 28 mars.

Socialdemokraterna är mycket kritiska till förslaget. Partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi meddelar att S kommer att rösta emot.

– Vi kommer att rösta nej och vi kommer att lägga fram ett eget förslag om att förbättra visitationsmöjligheterna i hela Sverige, säger han.

Polisen har efterfrågat förslaget som regeringen nu går fram med. En liknande lösning har också införts i Danmark. Men expertmyndigheter har varnat för att zonerna kan leda till att integriteten hos medborgare kränks.

S förslag kommer inte att ha någon geografisk begränsning och ska generellt göra det lättare för polisen att kunna utföra visitationer och genomsökningar av fordon, säger Ardalan Shekarabi.

S-toppen sågar regeringens förslag, som han anser kan leda till försämrat förtroende mellan poliser och medborgare i vissa områden och därmed bli kontraproduktivt.

– Det här är ett tragiskt exempel på svensk kriminalpolitik som lägger väldigt mycket energi, väldigt mycket av tiden på departementet, på ett förslag som de flesta experter är överens om inte kommer spela någon större roll.

Gunnar Strömmer (M).

Läget beskrivs av regeringen som så akut att det är befogat med den här typen av inskränkningar, hur ser du på det?

– Det här är inte något som kommer att spela någon större roll. Det är de flesta experter överens om.

– Vi går fram med ett förslag som gäller bättre visitationsmöjligheter i hela Sverige. Vi tror inte på det här zonupplägget.

S rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.