Svenska ståljätten köper rysk naturgas

Uppdaterad 2022-03-18 | Publicerad 2022-03-17

Rysk gas fortsätter att flöda in i Sverige – bland annat till ståljätten SSAB.

Bolaget vill inte svara på om Putins krig i Ukraina kommer att få dem att sluta med inköpen.

– Vi har en dialog med våra leverantörer, säger presschef Mia Widell.

Följ ämnen
Ukraina

Europa och USA har infört hårda sanktioner mot Ryssland som protest mot kriget i Ukraina. Flera svenska och internationella storföretag har också valt att stoppa sina verksamheter i Ryssland.

Samtidigt är många europeiska länder djupt beroende av rysk energi i form av olja och naturgas. Även Sverige importerar den ryska energin, om än i liten skala jämfört med andra europeiska länder.

Svenska SSAB har inte slutat köpa rysk gas.

Rysk naturgas köps bland annat in av stålföretaget SSAB, som handlar via finska Gasum. Gasum var tidigare en del av ryska energijätten Gazprom men sedan ett par år tillbaka ägs bolaget helt av den finska staten.

”Skyldighet att säkra tillgången på energi”

Omkring 40 procent (3 703 GWh) av all energi som SSAB använder kommer från naturgas, enligt bolagets senaste årsredovisning. I Sverige används gasen som bränsle i bolagets ugnar där det framställs stål, i Borlänge och i Oxelösund.

Hur mycket av SSAB:s gas som är rysk kan de inte svara på.

– Vi köper gas från Gasum, exakt hur mycket gas som Gasum har från Ryssland är det bättre att du tar kontakt med dem om, säger SSAB:s presschef Mia Widell.

Hon tillägger att SSAB har stoppat all försäljning av stål till Ryssland och inköp av järnmalm och kol tillsvidare.

Är det aktuellt att sluta köpa gasen?

– Vår målsättning är att minska beroendet av ryska inköp.

Mia Widell hänvisar alla ytterligare frågor som rör den ryska gasen till Gasum. Gasum skriver i ett mejl att naturgasen från Ryssland levereras till Finland i en pipeline. Bolaget producerar även gas i Östeuropa och Norge och skriver att de agerar i enlighet med rådande lagar och rekommendationer gällande Ryssland.

”Vi måste också ta hänsyn till våra industri- och kraftvärmekunders situation, deras försörjningstrygghet och vår skyldighet att förse dem med gas. Även i krissituationer har vi en skyldighet att säkra tillgången på energi”.

Det skulle få kostsamma följder om Europa helt slutade köpa rysk gas, menar Rebecka Bergholtz marknadsanalytiker på Energimyndigheten.

Svårt att stoppa gasen

Sverige producerar ingen egen naturgas och är därför beroende av import. Hur mycket av den importerade gasen som har sitt ursprung i Ryssland är svårt att säga, enligt Rebecka Bergholtz marknadsanalytiker på Energimyndigheten.

Går det att med kort varsel ersätta den ryska gasen med annan?

– Ja det går men det blir då en stor brist som kommer att ge ett hål på marknaden. På kort sikt kan man täcka det med uttag ur lagren, man kan också öka inköp av naturgas från andra leverantörer.

Bergholtz tillägger att det skulle få stora konsekvenser om Europa helt slutade köpa rysk gas, vilket är anledningen till att EU inte valt att lägga sanktioner på energiområdet.

– Tar man drastiskt bort ett utbud, oavsett anledning, så kommer det att få väldigt kostsamma följder. Det kommer påverka vanliga medborgare, industrin och så vidare, och det är en politisk fråga hur man väljer att balansera de olika värdena.

SSAB bildades i slutet av 1970-talet med svenska staten som huvudägare. Numera är gruvkoncernen LKAB största ägaren.