Expert: Netanyahu kan gynnas av instabiliteten

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-04-14

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Den upptrappade konflikten med Iran kan gynna den israeliska regeringen på flera sätt, enligt Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet.

– Det här gör att uppmärksamheten på Gaza minskar, säger han.

Iran avfyrade hundratals drönare och robotar mot Israel sent i lördags kväll – varav de allra flesta kunde skjutas ned, enligt Israels militär. Attacken var ett svar på ett anfall mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus i början av april, som Israel anklagas för att ligga bakom.

Damaskusattacken var troligtvis ett sätt för Israel att försöka provocera Iran till ett kraftfullt svar, bedömer Rouzbeh Parsi. Israel ansåg sig sannolikt också behöva markera mot Iranstödda miliser som krupit allt närmare landets gränser.

Den israeliska regeringen har flera vinningar att dra från utvecklingen, säger Parsi.

Kan gynna Netanyahu

Efter Irans anfall har många världsledare fördömt attacken och uttryckt stöd för Israel, som på senare tid fått allt hårdare kritik för hur kriget i Gaza förs och den humanitära situationen i landremsan.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu kan också personligen gynnas av instabiliteten, bedömer Parsi.

I Israel har stora demonstrationer hållits mot Netanyahus regering.

– Så fort stridigheterna lägger sig så kommer det att tillsättas någon form av sanningskommission i Israel för att ta reda på exakt vem som bär skulden till vad kring Hamas anfall mot Israel i oktober. Så länge någon form av krig eller konflikt pågår kan han skjuta upp det, säger Parsi.

Iran vill ha Israel som fiende

För det islamiska styret i Iran finns det ideologiska skäl till att bibehålla Israel som ärkefiende – men landet har inte intresse av att gå in i ett fullskaligt krig, bedömer han.

På grund av Israels och USA:s nära relation skulle USA i så fall stötta den israeliska militären, vilket skulle ge Israel mycket kraftfulla militära möjligheter.

– Det är ett krig som Iran per definition inte kan vinna, säger han.

Att Iran vill försöka undvika att svarsattacken leder till ett fullskaligt krig kan vara en anledning till att drönare, som tar sig till sitt mål mycket långsammare än till exempel ballistiska robotar, användes först.

– Då blir det sannolikare i alla fall att de signalerar långt i förväg att det här ska ske, för att på sätt och vis göra det lättare för Israel att förbereda sig, säger Parsi.