Nu vigs de första hbtq-paren i Finland

Publicerad 2017-03-01

Nu tillåter Finland, som sista land i Norden, samkönade äktenskap.

Det dansande paret Tuomo Railo och Simo Heiskanen träffades på Helsingfors stadsteater år 1990. I dag blir de gifta.

– Jag har väntat hela mitt liv på det här, säger Tuomo Railo.

Tuomo Railo och Simo Heiskanen träffades 1990 när de båda jobbade som dansare på Helsingfors stadsteater. I dag driver de en dansteater som de turnerar med runt om i Finland.

– Jag har väntat hela mitt liv på att det ska bli jämlikt. Så det känns förstås bra, men det finns mycket kvar att göra i det här samhället, säger Tuomo Railo, och tänker framförallt på transpersoners rättigheter.

Festen får vänta

Tuomo Railo och Simo Heiskanen har varit registrerade som partners sedan 2010. I helgen ansökte de om att deras partnerskap skulle omvandlas till ett äktenskap den 1 mars, då nya lagen träder i kraft.

Men det blir ingen fest på en gång, den får vänta till längre fram i vår.

– Min man är på ett jobbesök i Pori, jag är helt ensam här och talar med Aftonbladet, säger Tuomo Railo glatt.

Blir även tillåtet med adoption

Med den nya lagen blir det även tillåtet för samkönade par att adoptera barn, men det är inget som Tuomo och Simo har tänkt göra.

– Nej, vi är lite äldre redan. Vi har släktingar som har barn, vi försöker vara goda farbröder, säger Tuomo Railo.

Sociologen Kati Mustola, som forskat på homosexualitetens historia i Finland, säger att den nya äktenskapslagen är ett symboliskt väldigt stort steg.

– Juridiskt tog vi steget 2002 då vi införde registrerat partnerskap. Men det var ju ett andra klassens äktenskap. Därför är det viktigt att homosexuella nu jämställs med heterosexuella och att äktenskapet öppnas för alla, säger Kati Mustola till svenska Yle.

Tillåtet i Sverige sedan 2009

I Sverige blev samkönade äktenskap tillåtna 2009. Varför just Finland släpat efter de nordiska länderna har sociologen Kati Mustola inget uttömmande svar på, men Tuomo Railo har en teori.

– Det är en kultursak. Vi har haft så många krig, kanske är rädsla en orsak till att det tagit så lång tid, säger Tuomo Railo.

Följ ämnen i artikeln