Trump släpper USA:s krav på tvåstatslösning

Publicerad 2017-02-15

USA kommer inte att lobba för en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel eller Palestina. Det rapporterar Reuters, AFP och AP.

Vita huset tar ett steg tillbaka – och säger att man inte vill diktera villkoren.

– Det kan komma i form av en tvåstatslösning, om det är det parterna vill, eller något annat, säger en tjänsteman.

Donald Trump och Benjamin Netanyahu i New York i september 2016.

USA har länge arbetat för en lösning på konflikten mellan Israel och Palestina där två självständiga stater bildas. I sitt allra sista framträdande som utrikesminister sa John Kerry att en tvåstatslösning ”är den enda vägen framåt”.

Donald Trumps administration kommer inte att ställa samma krav.

– En tvåstatslösning som inte innebär fred är inte ett mål som någon vill nå, säger en anonym tjänsteman i Vita huset, enligt AFP.

”Beror på vad parterna vill”

Trump ska möta Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset på onsdagen. Enligt nyhetsbyråernas källor är den amerikanske presidenten väldigt angelägen om att få till stånd ett fredsavtal – men det är inte lika viktigt att diktera villkoren.

– Det kan komma i form av en tvåstatslösning, om det är det parterna vill, eller något annat, säger tjänstemannen.

I sin första europeiska intervju sa Trump att hans svärson Jared Kushner kommer att få till ett ”fantastiskt avtal” mellan Israel och Palestina.

Trump emot FN-resolutionen

I december, under Barack Obamas ledning, lade USA inte in sitt veto när FN:s säkerhetsråd krävde att Israels bygge av bosättningar på Västbanken skulle upphöra – vilket möttes av högljudd kritik från Trump.

”Håll ut, Israel!”, twittrade Trump, då det bara återstod tre veckor tills han skulle sväras in som president.

Och Israel svarade på FN:s bannor genom att utlova tusentals fler bosättningar.

Utöver fredsförhandlingar väntas Trump och Netanyahu diskutera just bosättningar, men också Iran och den väntade flytten av USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

Netanyahu omvaldes med löftet att aldrig erkänna en palestinsk stat, ett löfte som försämrade relationen med Vita huset. Obama sade vid flera tillfällen att de israeliska bosättningarna var ett hinder för en tvåstatslösning.