USA håller andan inför förhören med Comey

Trump: Jag önskar honom lycka till

NYHETER

WASHINGTON. President Donald Trump sparkade FBI-chefen James Comey under förnedrande former och genast kom anklagelser om att ryssgranskningen låg bakom det oväntade beslutet.

Under torsdagens senatutfrågning kan Comey få sin hämnd – och bidra till att sänka presidenten med sitt explosiva vittnesmål.

– Jag önskar honom lycka till, sa Trump på en pressträff på tisdagen.

Donald Trump och James Comey.
Foto: POLARIS/ IBL POLARIS IMAGES [DOW
Donald Trump och James Comey.

Den tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken av president Trump med omedelbar verkan den 9 maj. Beskedet kom bara dagar efter att han frågats ut av senaten om den misstänka kopplingen mellan Trumps kampanjstab och Ryssland.

Därefter har turerna mellan Comey och Trumpadministrationen varit flera.

Bland annat ska Trump ha bett om Comeys lojalitet vid upprepade tillfällen och försökt övertala honom att avsluta FBI:s utredning av rysskontakterna samt av den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Trump: Comey är en knäppgök

Trump har även varnat Comey offentligt för att läcka uppgifter till media. samt kallat honom en ”posör”, ”publikfriare” och en ”riktig knäppgök”.

Comey i sin tur ska ha känt sig mycket besvärad av Trumps olämpliga kontakt med honom och flera gånger aktivt försökt undvika presidenten.

Innan Comey fick sparken ledde han FBI:s utredning kring den påstådda ryska inblandningen och de eventuella kopplingarna mellan Kreml och Trump-kampanjen i det amerikanska presidentvalet 2016.

Blurr: Comey har få restriktioner

På torsdag, klockan 16 svensk tid, ska Comey vittna offentligt inför senatens underrättelsekommitté och väntas då ge detaljerad information om sina samtal med Trump, enligt kommitténs ordförande Richard Burr.

Enligt källor till amerikanska medier kommer Comey inte vilja diskutera detaljer ur den pågående Rysslands-utredningen eller om presidenten medvetet ska ha försökt hindra rättvisan gällande FBI:s utredning.

– Han är inte där för att rikta anklagelser mot presidentens avsikt utan för att dela sin oro med senaten, säger en källa till ABC News.

Inför vittnesmålet har Comey konsulterat den särskilda åklagaren Robert Mueller, som nu leder brottsutredningen gällande Rysslandskopplingarna.

Comey ska dock inte ha fått några speciella restriktioner, och enligt Burr finns det inte några gränser för vad Comey får säga, så länge det inte är hemligstämplad information från den pågående Rysslands-utredningen.

Tidigare i veckan kom även beskedet att Trump inte kommer använda sig av sina verkställandeprivilegier för att hindra Comey från att vittna.

Förhöret liknas vid Super Bowl

I flera veckor har Washington väntat på att Comey själv ska berätta sin sida av vad som skedde mellan honom och Trump mellan januari och maj.

Många frågor väntas bli besvarade, vilket sägs kunna ge ”explosiva konsekvenser” för presidenten och Vita huset - framförallt då Trump flera gånger sagt att rapporteringen kring honom och Comey är totalt felaktig.

Enligt CNN:s reporter Chris Cillizza kan vittnesmålet bäst liknas vid Washingtons svar på Super Bowl – finalmatchen i amerikansk fotboll som lockar miljontals tv-tittare.

”Washington-politiken har ofta beskrivits som sport för människor som inte är så bra på sport. Om det är sant, är torsdagens utfrågning av den sparkade James Comey den här stadens Super Bowl” skriver Cillizza.

Trump ska hålla tal under förhöret

Utfrågningen kommer att livesändas på flera av de stora amerikanska tv-kanalerna, vilket sägs kunna göra situationen ännu mer besvärande för Trump-administrationen, som gjort allt för att flytta fokus från utredningen.

Källor menar dock att Vita huset kommer göra sitt bästa för att Trump ska undvika både Twitter och tv – ansträngningar som oftast misslyckas.

På tisdagen meddelade Vita huset att presidenten schemalagt ett tal på ”Faith and Freedom Conference” ungefär samtidigt som vittnesmålet.

– Presidenten har en heldag på torsdagen, sa Spicer på en pressträff.

Trump: Önskar Comey lycka till

Samtidigt har Trump-supportrar lanserat en reklamannons som svartmålar Comey och som kommer visas på CNN och Fox News innan förhöret.

Trump ska även äta middag med de republikanska senatorerna Marco Rubio och Tom Cotton, som deltar i torsdagens utfrågning.

På tisdagen fick Trump frågan om han hade något att hälsa Comey.

– Jag önskar honom lycka till, svarade presidenten kortfattat.

FAKTA

Trump vs. Comey

 1. Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.

 2. Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.

 3. November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.

 4. December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.

 5. Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.

 6. Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.

 7. Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.

 8. Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.

 9. Mars 2017: Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna, som Trump twittrat ut, om att Barack Obama låtit avlyssna Trump.

 10. Mars 2017: Comey säger att han planerar att stanna på sin post. ”Ni får dras med mig i ytterligare 6,5 år”, säger han.

 11. Mars 2017: Comey bekräftar för första gången att FBI utreder Rysslands inblandning i valet, och med det även kopplingar mellan personer inom Trump-kampanjen och den ryska regeringen.

 12. Maj 2017: Trump ger Comey sparken.