Sonypersonal hotad efter cyberattack

Publicerad 2014-12-06

Anställda på filmstudion Sony Pictures Entertainment har fått ta emot hotbrev efter ett hackerangrepp då känslig information om anställda stals. Avsändarna säger sig representera hackergruppen Guardians of Peace.

"Vad vi har gjort hittills är bara en liten del av våra planer. Ni har fel om ni inbillar er att krisen är över. Ert hopp kommer att släckas och Sony Picture kollapsa", heter det i utdrag ur hotelsebrev från de påstådda hackarna, som publicerats i amerikanska medier enligt AFP.

Känsligt om stjärnor

Formuleringarna syftar på en hackerattack i november som även stängde Sony Pictures nätverk. Gruppen "Fredens väktare", Guardians of Peace, tog på sig attacken, som fick federala polisen FBI att gå ut med varningsbrev till andra amerikanska företag.

Säkerhetsanalytiker har uppgivit att hackarna vid attacken kom över känslig information om runt 47 000 personer, däribland filmstjärnor och andra kändisar. Uppgifterna befaras kunna komma till användning i bedrägeriförsök och annan brottslighet under lång tid.

Branschtidningen Variety har också rapporterat att filmer som Sony ännu inte släppt, däribland musikalkomedidramat "Annie", gjorts tillgängliga på fildelningssajter – förmodligen av hackarna.

Komedi väckte raseri

Angreppet mot filmstudion skedde inför premiären av den Sonyproducerade filmen "The Interview", som handlar om en CIA-plan på att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Filmkritiker har beskrivit den som en komedi, men det officiella Nordkorea ryckte inte på mungiporna, utan hotade med hämnd.

Analytiker har också pekat ut Nordkorea och dess militära cyberkrigare som ansvariga för angreppet, något som bestämt tillbakavisas från Pyongyang. Och vare sig Sony eller amerikanska myndigheter säger sig veta vilka hackarna är. Det är även oklart om hotelsebreven verkligen kommer från Guardians of Peace. FBI är dock informerat och utreder saken.

– Vem som helst kan ha skrivit det här, säger Marc Maiffret, teknikchef på cybersäkerhetsfirman Beyond Trust, till Reuters.

TT