Glädjebeskedet: 30+ efter helgen

Publicerad 2014-07-18

Meteorologen: Kanonväder oavsett var man befinner sig i landet

Svenska semesterfirare kan andas ut.

Nästa vecka går i solens och värmens tecken.

- Man kan njuta av den plats man är på oavsett var i landet man befinner sig, säger meteorologen Martin Hedberg.

Planerade du att söka värmen kring Medelhavet nästa vecka?

Tänk om - nu är solen här för att stanna.

Högtrycket börjar i slutet av helgen och växer sedan till sig under veckan. Det blir någon grad varmare varje dag - i hela Sverige.

- Som det ser ut nu finns chansen att det blir över 30 grader framemot fredag och lördag nästa vecka, säger Berndt Möller, meteorolog på SMHI.

Pendlar kring 25

Förutom värmetoppen kan vi räkna med temperaturer som pendlar kring 25 grader.

- Som lägst kan det bli 20 grader, som högst 30. Det ser ut att vara väldigt lik­artade förhållanden i hela landet, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Han fortsätter:

- Det blir kanonväder. Lite ostadigt nu på fredag och lördag, men sen kommer stabiliseringen. Det ser inte ut att bli så mycket nederbörd, men kan lokalt bli en och annan regnskur nu i helgen.

Varma nätter

Även nätterna nästa vecka ser stabila ut i hela landet. Enligt Martin Hedberg kommer temperaturerna nattetid att ligga på 17-18 grader.

- Sverige är ett långt land, och i vanliga fall kan vädret skilja sig dramatiskt mellan norr och söder. Men nu är det likartat, säger han.

Den som vill vara helt säker på sol och undvika stackmoln ska bege sig till landets kuster. Men där blir det också mer sol på bekostnad av något svalare temperaturer.

- Vid kusterna kan det bli lite svalare beroende på pålandsvinden. Havsluften kan kyla ned, men bara några kilometer in mot fastlandet påverkar det inte på samma sätt, säger Martin Hedberg.

Pålandsvinden, när det blåser inåt land, gör även vattentemperaturen varmare.

Högre än normalt

Temperaturen blir högre än normalt i hela Sverige. I södra Sverige brukar den ligga kring 21 grader så här års - i norra Sverige 17-18 grader.

- Svenskvärmen är här. Vid högtryck blir det mindre molnighet och solen skapar värmen på plats. Värmen är egenproducerad, säger Martin Hedberg.

- Jag tycker att man ska njuta av den plats man är på och inte förflytta sig så mycket.

Själv är han ledig några dagar nästa vecka.

Planerar du din egen semester efter vädret?

- Ja, det är klart jag gör.