Hundratals skandinaver fast

Uppdaterad 2014-07-25 | Publicerad 2014-07-23

Raket slog ner nära Ben Gurion i Tel Aviv – flera bolag ställde in sina flygningar

INSTÄLLT Många flygbolag ställde in sina flygningar till Ben Gurion-flygplatsen, cirka tre mil från Gaza när en missil slog ner i närheten.

Flera stora flygbolag har tvingats ställa in sina resor till Israel.

Det handlar om hundratals skandinaver som nu blir strandade i Tel Aviv.

– Vi förstår att folk är oroliga därnere, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, presschef på Norwegian.

Under tisdagen slog en raket från Gaza ner nära Israels internationella Ben Gurion-flygplats i Tel Aviv. Det fick den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten att utfärda en stark rekommendation för europeiska flygplan att inte landa i Israel.

300 SAS-resenärer strandade

SAS och Norwegian är två av de flygbolag som nu stoppar sina flygningar. SAS har ställt in två flyg än så länge. Det gäller ett flyg som skulle gått tur och retur mellan Stockholm–Tel Aviv i dag, och ett mellan Köpenhamn–Tel Aviv under tisdagskvällen.

Sammanlagt uppger SAS att ungefär 300 passagerare på grund av dessa inställda flygningar blir kvar i Israel.

– Vi försöker boka om så gott som möjligt. Men det är en problematisk situation, eftersom de flesta flygbolag ställt in, säger Cathrine Sandegren på SAS pressjour.

"Gör allt vi kan"

Norwegian ställer in sina flyg tills vidare. Den här veckan är det fyra avgångar från Tel Aviv som berörs. Under onsdagen skulle ett plan lyft till Arlanda med 103 passagerare – som nu blir kvar.

– Vi gör allt vi kan för att få hem dem. Vi har svårt att få en överblick över exakt hur många passagerare som är kvar i Israel, eftersom några kan ha dubbelbokat sig eller på egen hand tagit sig ur landet, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Både SAS och Norwegian uppger att de står för hotell- och matkostnader för passagerare strandsatta i Tel Aviv tills vidare.

Även KLM, Lufthansa Air France, Delta, US Airways och United Airlines ställer in sina avgångar.