Amerikansk militär: Ta efter Sverige och bomba skogsbränderna

Publicerad 2018-08-12

De stora skogsbränderna på amerikanska västkusten tilltar – 30 000 personer jobbar nu med att bekämpa bränderna.

I skogsbranden i Dalarna bombades branden med Jas-plan, vilket uppmärksammas i USA:

Nu tycker den amerikanska flygofficeren Mike Benitez att det amerikanska flygvapnet bör överväga den svenska metoden.

Under skogsbranden i militärområdet Trängslet i Dalarna kallades Jas 39 Gripen in för att bomba från ovan och skapa en tryckvåg som stryper syretillförseln till branden. Bomben släpptes från 3 000 meters höjd och vägde 227 kilogram.

Det var första gången som metoden användes i bekämpning av skogsbränder och försvarsmakten utesluter inte att det kan bli aktuellt att göra samma sak igen.

Metoden omskrivs nu i amerikansk flygvapenpress och den amerikanska flygofficeren Mike Benitez resonerar kring om amerikansk militär borde göra samma sak för att bekämpa de nu över hundra bränder som härjar i landet.

”Det är klart att metoden skulle vara mer användbar i områden längre bort från bebyggelse och hade kunnat användas som en teknik att rikta eller vektorisera en brand för att ringa in den. Det här har nyligen använts i praktiken i Sverige där svenska flygvapnet släppte en 227 kilograms bomb över en skogsbrand och ögonblickligen ströp brandens syretillförsel och framgångsrikt släckte branden inom 100 meter från detonationspunkten. Trots framgången var leveransen och stridsspetsen inte optimerad för uppgiften” skriver Benitez på försvarsbloggen War on the Rocks, vilket Dalarnas tidningar var först med att rapportera om i Sverige.

”Sverige ett unikt fall”

Michael Gollner, biträdande professor i brandskyddsteknik vid Marylands universitet, menar att bombningen av branden i Trängslet var unik med tanke på de risker som fanns med att bekämpa branden med markstyrkor på grund av risken för att ammunition kunde sprängas i militärområdet.

– Det är en intressant idé men jag tror att det är få situationen där det är praktiskt användbart. Sverige var ett unikt fall, där traditionell brandbekämpning troligen hade fungerat bra om det varit säkert att genomföra det, säger Gollner till Air Force Times.

Bränder från norr till söder

Över 100 terrängbränder pågår i USA. Åskoväder och torka förvärrar brandrisken i USA. Över 30 000 personer jobbar med att bekämpa bränderna som nu sträcker sig från Washington i norr till New Mexico i söder. Brandmän från Australien och Nya Zeeland har kommit till undsättning.

Kalifornien är hårt drabbat – totalt åtta personer har dött i skogsbranden i Redding i norra delen av delstaten, i torsdags dog en mekaniker som hjälpte till att bekämpa branden i en bilkrasch.

Den svenska metoden är inte tillämpbar på de allra största bränderna menar professorn Michael Gollner.

– Det här skulle kunna fungera för väldigt små bränder där nästan allt möjligt bränsle också slås ut. För större bränder är det opraktiskt och dessutom skadligt för ekosystemen i områdena, säger han.

Skogsbranden nära Redding är 73 250 hektar stor och har uppskattningsvis förstört 1 100 bostäder. Branden som rasar i distrikten Mendocino, Lake och Colusa norr om San Fransisco är 131 600 hektar stor, där arbetar 3500 brandmän för att bekämpa elden.