Astrid hjälpte Divan till världen på Medelhavet

Publicerad 2015-10-21

Höggravida Collins Bellock fick värkar på en trång gummibåt i Medelhavet.

Några timmar senare födde hon sonen Divan – tack vare en svensk barnmorska.

– Jag kan inte ens föreställa mig vad som kunnat ske, säger Astrid Börjesson.

Tidigt i söndags morse fick Läkare utan gränsers räddningsfartyg ”Dignity” larm om en gummibåt som var i nöd utanför Libyens kust.

Bland de 120 flyktingarna i gummibåten med Europa som mål fanns Collins Bellock, 25, som var gravid i nionde månaden. Hon hade börjat få värkar och hennes andra barn kunde födas när som helst.

– När vi hade tagit ombord kvinnorna förstod jag att en av dem hade värkar. Hon var ju höggravid och gick runt och pustade. Jag undersökte henne och förstod att hon kommit igång med sitt förlossningsarbete, beskriver barnmorskan Astrid Börjesson.

Några timmar senare förlöste Astrid det första barnet som fötts på ett av Läkare utan gränsers räddningsfartyg under insatsen i Medelhavet.

Collins son Divan var född.

”Enorm glädje och lättnad”

– Jag kände en enorm glädje och lättnad över att vi hann få henne ombord på båten. Om vi hade kommit dit några timmar senare så hade Divan fötts i en överlastad gummibåt, säger Astrid Börjesson.

Vad hade kunnat hända om Collins tvingats föda i gummibåten?

– Jag kan inte ens föreställa mig vad som kunnat ske. Nästan alla människor som kommer från gummibåtarna klagar på att de har fruktansvärt ont i benen eftersom de suttit så packade att de knappt kan röra sig. Då kan man tänka sig hur det kan vara för en kvinna som föder barn.

Flydde från Kamerun

Collins Bellock kommer från Douala i Kamerun. Kvar där finns hennes tvåårige son med sin mormor. Collins och hennes man flyttade till en stad i norra Kamerun för att tjäna pengar. Men de blev kidnappade. Collins lyckades fly. Hennes man blev kvar. Ett halvår senare hade hon tagit sig till Libyen och i söndags föddes sonen Divan. Efter förlossningen fördes Collins och Divan till ett spanskt fartyg som tog dem till Sicilien i Italien.

– Vad vi har förstått när vi har haft kontakt med kaptenen på den spanska båten så har allting gått bra, säger Astrid Börjesson.

Läkare utan gränser har just nu två räddningsbåtar i Medelhavet. ”Dignity” har varit i aktion sedan i juni och rymmer 300 personer. Astrid Börjesson ska snart återvända till Sverige. Hon tar med sig många minnen, inte minst söndagens förlossning.

– Jag kommer inte att glömma Collins och lille Divan. Jag hoppas innerligt att de får ett fint mottagande i Europa och att de får en fin framtid.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset