Stor brittisk insats efter tunisiska dådet

Publicerad 2015-06-29

Minst 30 britter dödades i terrorattacken i tunisiska Port El Kantaoui.

Storbritannien har nu mobiliserat den största antiterrorinsatsen sedan attackerna i London 2005 och man indikerar nu en hårdare linje mot extremism.

– Vi måste bli starkare i att stå upp för våra värderingar – för fred, demokrati, tolerans, frihet, säger David Cameron i en debattartikel i brittiska Telegraph.

Vid lunchtid i fredags sköts Saifeddine Rezgui ihjäl 38 människor i Port El Kantaoui, strax utanför kuststaden Sousse, innan han själv sköts till döds av polis.

Minst 30 av offren har bekräftats vara från Storbritannien och landet är försatt i chock. Det är det dödligaste attentatet som drabbat britter sedan bombdåden i London 2005, då fyra attentatsmän utlöst bomber på tre tunnelbanetåg och en dubbeldäckare. 56 personer dog 2005.

Scotland Yard har nu inlett en antiterrorinsats som är den största sedan bomberna i London. Över 600 poliser har mobiliserats. Sexton utredare och kriminaltekniker befinner sig redan i Tunisien medan över 400 träffar överlevare för att ta hand om vittnesmål från Port El Kantaoui, rapporterar Sky News.

”Kommer inte att skrämmas”

Terrorsekten Islamiska staten har tagit på sig attacken i Tunisien och nu höjer premiärministern i Storbritannien rösten mot extremisterna.

David Cameron skriver själv i tidningen The Telegraph:

– Storbritannien är en nation enad i chock och sorg [...] Alla frågar sig samma sak: Hur kan en dag på stranden för familjer och vänner ha förvandlats till en plats för sådan skräck?

Cameron kopplar ihop attentatet i Tunisien både med tidigare attacker som IS utfört och de som utfördes samma dag: I Kuwait, Paris och syriska Kobane.

– Vi kommer inte att skrämmas. Till vår chock och sorg måste vi också lägga beslutsamhet. Oruckbar beslutsamhet. Vi kommer att stå upp för vårt sätt att leva. Så vi måste ge ett svar som täcker hela spektrumet – ett svar hemma och ett utanför landet, nu direkt och långt in i framtiden, skriver Cameron och fortsätter:

– De är fega som dödar försvarslösa människor på en strand. De står för förtryck, vi står för frihet och ett fridfullt och tolerant levnadssätt.

Bildade mänsklig mur

Samtidigt som den tunisiska polisen, med hjälp av bland annat brittisk, söker efter medhjälpare till Saifeddine Rezgui och försöker bena ut hans bakgrund, så kommer fler och fler vittnesmål från stranden där attentatsmannen gick i land och började skjuta.

På en bild ses han gå med sin Kalasjnikov på stranden samtidigt som en grupp människor syns i bakgrunden. Vittnen berättar nu hur männen på bilden skapade en mänsklig mur för att hindra Rezgui från att gå vidare på stranden, rapporterar Telegraph.

”De i bakgrunden skapade en mänsklig mur för att skydda ett annat hotell, de tittar inte på, de räddade många liv”, skrev brittiske John Yeoman, som befann sig på stranden, på Twitter.

Till den brittiska tidningen säger han att männen sa åt gärningsmannen att om han ville ta sig vidare så behövde han ta sig igenom dem.

– ”Och vi är muslimer”, berättar Yeoman att en av männen sa.