Spiondömda Chelsea Manning satsar mot USA:s senat

avJoakim Magnå

Chelsea Manning, ex-soldaten som var frihetsberövad i sju år för att ha läckt hemligstämplad information, ger sig in i politiken.

Nu satsar hon på att bli Demokraternas kandidat till delstaten Marylands plats i den amerikanska senaten.

1 av 2 | Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
Chelsea Manning.

Kandidaturen framgår av dokument som lämnats in till den amerikanska valmyndigheten, handlingar som CNN tagit del av.

Chelsea Manning, 30, är en av fyra demokrater som registrerat sig i kampen för Marylands senatsplats. Hon utmanar den sittande demokratiske senatorn Ben Cardin, 74, som suttit två mandatperioder och ännu inte meddelat om han tänker ställa upp för omval.

Manning greps 2010 misstänkt för bland annat spioneri och stöld. Under tiden som underrättelseanalytiker i USA:s armé i Irak stal hon 750 000 känsliga myndighetsdokument, videor och diplomatiska meddelanden. Det hemligstämplade materialet lämnades vidare till Wikileaks i en historiskt stor läcka. Hon dömdes 2013 till 35 års fängelse.

Chelsea hette Bradley

Den förre presidenten Barack Obama förverkade Chelsea Mannings fängelsestraff i januari 2017 efter att hon bett om nåd året innan. I maj samma år släpptes hon från militärfängelset i Fort Leavenworth i Kansas.

Manning hette tidigare Bradley i förnamn. I ett uttalande efter domen sa hon att hon känt sig som kvinna sedan barndomen och hädanefter ville heta Chelsea.

Ben Cardin, som är den högst uppsatte demokraten i senatens utrikesutskott, har starka donatorer i Maryland och anses sitta relativt säkert, skriver Washington Post, som samtidigt påpekar att en utomstående kandidat som Manning kan skaka om.

Chelsea Manning flyttade till delstaten efter att hon släppts från fängelset. Sedan dess har hon skrivit kolumner för bland annat brittiska The Guardian om exempelvis yttrandefrihet, HBTQ-frågor och it-säkerhet.

Demokraternas primärval hålls i juni och senatsvalen är i november.

”Bryr oss inte om erfarenhet”

Todd Eberly, professor i statsvetenskap vid St Mary’s College, tror att Manning faktiskt kan ha en chans att nå sitt mål.

– Min första tanke var, ”Donald Trump är president, Oprah Winfrey är Demokraternas främsta kandidat 2020, varför i hela fridens namn ska då inte Chelsea Manning kunna ta en plats i USA:s senat?”, säger han till Washington Post.

Enligt Todd Eberly öppnar dagens polariserade politiska klimat upp för en progressiv kandidat som Manning.

– Vi lever i en värld nu där gamla politiska regler inte verkar gälla längre. Vi bryr oss inte om erfarenhet och kompetens. Vi verkar mest bry oss om hur en kandidat får oss att känna.

ARTIKELN HANDLAR OM